Kada ste saznali da ste trudni, verovatno ste znali da će se vaš život zauvek promeniti! Znali ste i da će se vaše telo promeniti – povećanje telesne težine tokom trudnoće, veće grudi, natečeni zglobovi posle dužeg stajanja.

Ali postoje i neke promene za koje možda niste znali. Evo nekih od njih.

1. Smanjenje seksualne želje

Ako niste raspoloženi za seks, to je sasvim normalno – mnogo novih majki iskuse pad seksualnog nagona.

To može da potraje i do godinu dana. Toliko ste fokusirani na svoje dete i porodicu da imate malo ili nimalo vremena za sebe, a to uključuje i seks.

Takođe ste umorni i možda nećete imati mnogo romantičnih trenutaka u prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe, niti uopšte razmišljati o seksu.

Kada se sve ovo pomeša sa estrogenom koji se postepeno vraća u normalu posle porođaja, seks pada na vašoj listi prioriteta. Dobra vest je da će se vremenom opet povećati.

Nivo estrogena raste tokom trudnoće i pada naglo nakon što se beba rodi. Promena u nivou estrogena znači pad seksualnog nagona žene.

2. Stomak

Kada se porodite, ne gubite odmah stomak. Mnoge žene očekuju da će im se stomak vratiti na normalnu veličinu gotovo odmah posle porođaja. Potrebno je oko 6-8 nedelja pre nego što se materica vrati u normalnu veličinu.

Dan posle porođaja stomak izgleda skoro kao u devetom mesecu trudnoće.

Tokom trudnoće i posle porođaja, vežbanje i zdrava ishrana su potrebni da se telo vrati u formu.

Potrebno je vreme. Radite vežbe koje se fokusiraju na stomak zatežu ga.

3. Broj cipela

Promene se ne dešavaju samo u srednjem delu tela, već i u stopalima. Stopala otiču tokom trudnoće. Ali nakon što se beba rodi, stopala se vraćaju na staru veličinu.

Preporučuje se da se žena prosečne težine ugoji između 25 i 35 kilograma tokom trudnoće. Time se stavlja pritisak na noge.

Dodatni teret koji nosite može izravnati luk vašeg stopala. Zato će vam možda biti potrebna obuća za broj veća.

Hormoni takođe igraju ulogu ovde – posebno hormon relaksin.

Relaksin opušta mišiće u vašem telu da bi vam pomogao da se pripremite za porođaj, ali ne utiče samo na vašu karlicu. On takođe utiče na ostatak vašeg tela, uključujući i noge.

Sa opuštenim ligamentima u nogama i povećanjem telesne težine vrši se pritisak na luk stopala, a vaša stopala se izdužuju.

4. Veličina grudnjaka

Mnoge žene očekuju da im se grudi povećaju pre i posle rođenja, naročito ako nastave da doje.

Kada se žena porodi i prestane da doji, grudi se smanjuju i zgledaju opušteno i pomalo usahlo.

Što više dece imate, vaše grudi će se više omlitaviti.

Dojenje nije jedini krivac. Faktori rizika za opuštene grudi su velika telesna težina tokom trudnoće, veći broj trudnoća, veća veličina grudnjaka pre trudnoće, istorija pušenja i starost.

5. Gubitak kose

Većina žena ima punije, sjajnije lokne tokom trudnoće. Nakon porođaja, vaša kosa se vraća u normalu – a to može da znači da izgleda kao da gubite više kose nego što je to normalno. To nije razlog za brigu.

Tokom trudnoće, viši nivo estrogena sprečava opadanje kose. Dakle, posle trudnoće, kada nivo estrogena padne i vrati se u normalu, vaša kosa mora da se takođe vrati u normalnu, tako što počne da opada.

Intenzivno opadanje kose se dešava 1 mesec do 5 meseci posle porođaja. Većina žena iskusi opadanje kose, ali to je samo privremeno. Nakon 6 meseci do godinu dana, kosa se vraća u normalu.