Porođaj koji dugo traje

Porođaj je jedinstveno iskustvo za svaku ženu, bez obzira da li postaje mama po prvi put. Ponekad, beba dođe na svet zaista brzo. Koliko brzo vaš bebac stiže zavisi od mnogih stvari, uključujući i koliko brzo se porođaj odvija.

Porođaj je niz intenzivnih, ponovljenih mišićnih kontrakcija. Kontrakcije guraju bebu iz materice u porođajni kanal.
Verovatno ćete osetiti kontrakcije u donjem delu leđa i u stomaau. To su porođajni bolovi. Kontrakcije šire otvor na vagini koji se naziva grlić materice. Tako beba izlazi iz tela.
Žene koje se porađaju po prvi put, obično se porode za 12 do 18 sati, u proseku. Ako ste već rodili bebu, porođaj obično ide brže, potrebno je oko polovine tog vremena.
Šta je produženi porođaj?

Ponekad, porođaj se odvija vrlo sporo. Produženi porođaj može se utvrditi prema fazi porođaja i da li se cerviks istanjio i otvorio dovoljno tokom porođaja. Ako se vaša beba ne rodi za oko 20 sati posle redovnih kontrakcija, verovatno je u pitanju produženi porođaj. Neki stručnjaci kažu da je produžen porođaj onaj koji traje više 18-24 sati.

Ako nosite blizance ili više beba, produženi porođaj je onaj koji traje više od 16 sati.
Produženi porođaj može se desiti ako:
Beba je veoma velika i ne može da se kreće kroz porođajni kanal.
Beba je u abnormalnoj poziciji. Normalno, glava je okrenuta prema porođajnom kanalu glavom.
Porođajni kanal je suviše mali da se beba njime kreće.
Kontrakcije su veoma slabe.

Šta se dešava ako porođaj ide presporo?

Većina žena sanja o brzom porođaju. Ali ako izgleda da se porođaj odvija veoma sporo, neka vam uteha bude u saznanju da vaš lekar, medicinska sestra ili babica pomno prate vas i vašu bebu u slučaju bilo kakvih problema.

Medicinski tim će proveriti:
Koliko često imate kontrakcije.
Snagu vaših kontrakcija.
Uradiće sledeća ispitivanja:
Ultrazvuk za merenje veličine tela i detetov položaj u materici.
Kontinuirano elektronsko praćenje fetusa (EFM) za merenje otkucaje srca bebe.
Kako se tretira produženi porođaj?

Obično porodiljama savetuje da se odmore na kratko. Ponekad im se daje lek za ublažavanje bolova svoje koji im pomaže da se opuste. Verovatno ćete imati potrebu da promenite položaj tela kako bi vam bilo udobnije.

Dodatno lečenje zavisi od razloga za sporo odvijanje porođaja.
Ako je beba već u porođajnom kanal , lekar ili babica koriste specijalne alatke zvane hvataljke ili vakuum uređaj da povuku bebu kroz vaginu.
Ako vaša beba ne može da prođe kroz porođajni kanal, možete dobiti Pitocin ( oksitocin ) . Ovaj lek ubrzava kontrakcije i čini ih jačim. Lekari koriste ovaj lek kako bi se izbegla potreba za  carskim rezom.  Jedno istraživanje sa 1300 žena utvrdilo je da oksitocin ne smanjuje šanse za carskim rezom ili porođaj pomoću klešta .
Ako je beba prevelika , ili lek ne ubrza porođaj, biće vam potreban carski rez.
Rizici dugog porođaja
Produženi porođaj može biti opasan za bebu. Može izazvati:
nizak nivo kiseonika za bebu
abnormalni srčani ritam bebe
abnormalne supstance u amnionskoj tečnosti