O problemima sa štitnom zlezdom kod dece pročitajte više u ovom članku: https://planetazdravlja.com/poremecaj-stitne-zlezde-kod-dece-simptomi-i-lecenje/

Putem hormona koje proizvodi, štitna žlezda utiče gotovo na sve metaboličke procese u vašem telu. Poremećaji štitne žlezde mogu varirati od malih, bezopasnih struma (uvećanja žlezde) koja ne zahtevaju lečenje do smrtonosnog raka. Najčešće, problemi sa štitnjačom uključuju abnormalnu proizvodnju tiroidnih hormona. Previše tiroidnih hormona dovodi do hipertireoze. Nedovoljna proizvodnja hormona dovodi do hipotireoze.

Iako efekti mogu biti neprijatni ili nelagodni, većina tiroidnih problema mogu se dobro kontrolisati ako se pravilno dijagnostikujuju i leče.

Šta uzrokuje probleme sa štitnjačom?

Sve vrste hipertireoze rezultat su hiperproizvodnje tireoidnih hormona, a ispoljavaju se na nekoliko načina:

Gušavost: Proizvodnja previše tiroidnih hormona.

Toksični adenomi: čvorići koji se formiraju u štitastoj žlezdi i počinju da luče hormone štitne žlezde, remete hemijsku ravnotežu organizma.

Subakutni tireoiditis: zapaljenje štitaste žlezde izaziva „curenje“ viška hormona, što dovodi do privremene hipertireoze koja generalno traje nekoliko nedelja, ali može trajati mesecima.

Nepravilno funkcionisanje hipofize ili kancerogene izrasline u štitastoj žlezdi: Iako retko, ovo mogu biti uzroci hipertireoze.

Hipotireoza

Hipotireoza, nasuprot tome, proizilazi iz nedovoljne proizvodnje tiroidnih hormona. Pošto je telu potrebna određena količina hormona da bi proizvodilo energiju, pad u proizvodnji hormona za posledicu ima pad nivoa energije. Uzroci hipotireoze su:

Hašimoto tireoiditis: Kod ovog autoimunog poremećaja, telo napada tkivo štitaste žlezde koje na kraju odumire i zaustavlja se proizvodnja hormona.

Uklanjanje štitaste žlezde: štitna žlezda može biti hirurški uklonjena ili uništena kao način lečenja hipertireoze.

Izlaganje prekomernim količinama joda: Lekovi protiv prehlade i za sinuse, lek za srce amiodaron, i određene kontrastne boje koje se daju pre X-zračenja mogu vas izložiti prevelikoj količini joda i povećati rizik od hipotireoze, naročito ako ste već imali problema sa tiroidnom žlezdom.

Litijum: Ovaj lek takođe može da uzrokuje hipotireozu.

Ako se dugo ne leči, hipotireoza može dovesti do miksedemske kome, retkog, ali potencijalno fatalnog stanja koje zahteva hitnu hormonsku injekciju.

Hipotireoza kod dece

Hipotireoza predstavlja posebnu opasnost za novorođenčad i odojčad. Nedostatak tiroidnih hormona u organizmu u ranom uzrastu može dovesti do razvoja kretenizma (mentalne retardacije) i patuljastog rasta. Danas se kod većine dece proveravaju nivoi tiroidnih hormona ubrzo nakon rođenja. Ako se utvrdi da imaju nizak nivo tiroidnih hormona, bebe se leče. Kod beba, kao i kod odraslih, hipotireoza može nastati zbog sledećih razloga:

  • Poremećaj hipofize
  • Defektna štitna žlezda
  • Nepostojanje štitne žlezde

Dete sa poremećajem štitne žlezde, sa hipotireoidizmom, vrlo je mirno i neaktivno, ima slab apetit i spava jako dugo.

Rak štitne žlezde je prilično retka pojava i javlja se u manje od 10 odsto slučajeva poremećaja štitne žlezde. Moguće je imati jedan ili više čvorića nekoliko godina pre nego što se utvrdi da su oni kancerogeni. Ljudi koji su primili terapiju zračenjem u oblasti glave i vrata, možda čak i kao deo lečenja akni, imaju povećanu sklonost oboljevanju štitnjače.