Jogurt

Jogurt je najpoznatiji izvor probiotika, „dobrih“ bakterija poput lactobacillus orbifidobacteria koji drže zdravu ravnotežu bakterija u crevima. Istraživanja ukazuju na to da probiotici mogu da ublaže netoleranciju na laktozu. Oni takođe mogu da pomognu u sanjenju gasova, proliva i drugih probavnih problema.

Kiseli kupus poboljšava probavu

Kiseli kupus sadrži korisne mikrobe leuconostoc, pediococcus i lactobacillus. Izaberite nepasterizovani kiseli kupus jer pasterizacija (koristi se u proizvodnji kiselog kupusa koji možete kupiti u supermarketima) ubija aktivne korisne bakterije. Kiseli kupus je pun vitamina koji jačaju imunitet.

Miso supa za aktivno varenje

Miso je popularan doručak u Japanu. Pun je probiotskih bakterija, navodno sadrži više od 160 vrsta. Supa od misoa ima malo kalorija, a puno vitamina B i antioksidanata.

Meki sirevi bore se protiv bakterija

Iako su potencijalno dobri za varenje, ne mogu svi probiotici preživeti putovanje kroz gastrointestinalni trakt. Ali, istraživanja pokazuju da je lactobacillus u nekim fermentisanim mekim sirevima, kao što je gauda, dovoljno izdržljiv da preživi. Pored toga, sir može biti nosač za probiotike koji jačaju imuni sistem.

Kefir

Prema legendama, kefir su prvi napravili pastiri na Kavkazu. Kefir je po ukusu i strukturi sličan jogurtu, a sadrži probiotike i nekoliko vrsta kvasca.

Probiotici u kiselim krastavčićima.

Najbolja je prirodno fermentisana turšija pri čijem spravljanju se ne koristi sirće. Morska so rastvorena u vodi podstiče rast korisnih bakterija i može dati kiselim krastavčićima probiotičko dejstvo.

Tempeh

Napravljen je od fermentisane soje, i sadrži prirodne antibiotike koji se bore protiv određenih bakterija. Osim toga, tempeh je veoma bogat proteinima. Ima ukus dima, orašastih plodova i sličan je pečurkama. Tempeh se marinira i koristi se kao zamena za meso.

Probiotski suplementi

Probiotici su dostupni i kao dopuna ishrani u kapsulama, tabletama, prahu ili u tečnom obliku. Iako oni ne pružaju dodatnu nutritivnu vrednost koju daju namirnice sa probioticima, mogu biti zgodni za korišćenje. Izuzetno efikasan probiotik je Forever Active Probiotik. Više o njemu možete saznati na ovom linku https://planetazdravlja.com/probiotik-koji-deluje/ Ako ste akutno bolesni ili imate slab imunitet, budite oprezni sa uzimanjem probiotika. Posavetujte se sa lekarom.

Prebiotici vs probiotici

Dok namirnice bogate probioticima sadrže žive bakterije, prebiotičke namirnice hrane dobre bakterije koje već žive u digestivnom sistemu. Možete pronaći prebiotike u špargli, bananama, ovsenoj kaši, crvenom vinu, medu, i mahunarkama. Prebiotici pojačavaju dejstvo probiotika kada se jedu zajedno.