Biljne metode lečenja bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza je neprijatno stanje u kome se štetne bakterije prenamnože i ometaju normalnu floru vaginalnog trakta žene. Bakterijska vaginoza potpada pod vaginitis, i mogu je uzrokovati bakterije, gljivice ili paraziti. Pored svraba, peckanja i bola tokom seksualnog odnosa ili pri mokrenju, bakterijska vaginoza izaziva vaginalni sekret sive ili bele boje koji miriše na ribu. Lečenje često podrazumeva antibiotike koji se izdaju na recept, mada suplementi kao što su ulje čajevca i vitamin E mogu smanjiti neke od pratećih simptoma. Pre korišćenja bilo koje vrste lekova i suplemenata protiv bakterijske vaginoze, konsultujte se sa lekarom.

Vitamin E

Avitaminoza (nedostatak vitamina) je povezana sa nekim infekcijama, uključujući i bakterijsku vaginozu. Prema jednom istraživanju 2007. godine u „Journal of Nutrition“, nedostatak vitamina E može smanjiti imunitet žene i samim tim je učiniti podložnom bakteriskoj vaginozi. Istraživanje je pokazalo da veći unos vitamina E, zajedno sa drugim sastojcima kao što su folati i kalcijum, smanjuje rizik kod žena da se pojavi teži oblik bakterijske vaginoze.

Aloe Vera

Aloe Vera je vekovima poznata po svojim čudesnim dejstvima, među kojima su  i baktericidno i fungicidno dejstvo (uništava bakterije i gljivice).

Kreme sa visokim procentom Aloe Vera-e deluju izuzetno blagotvorno kada se aplikuju vaginalno, tako što brzo i efikasno ublažavaju infekciju i regulišu ph vagine.

Ulje iz srca koštice kajsije

Ulje iz koštice kajsije ima antimikrobna svojstva, uglavnom zbog glikozida i amigdalina. Amigdalin, koji se takođe nalazi u srcu gorkih badema, izvor je molekula cijanida, koji efikasno ubijaju bakterije i gljivice. Ovo ulje može da se koristi kao nosač za ostalo bilje i eterična ulja kojima se ispira vagina, ili se može direktno primeniti na spoljnjem delu vagine. Ulje iz koštice kajsije može izazvati peckanje i golicanje ako se nalazi u većim koncentracijama.

Ulje origana

Ulje origana je najjače od svih antimikrobnih biljnih ulja i ekstrakata, pa se mora voditi računa da se pravilno ublaži ako se koristi unutar vagine (za ispiranje ili natapanje tampona). Dva antimikrobna jedinjenja u ulju origana su karvakrol i timol. Karvakrol je moćniji od timola i može da ubije širok spektar bakterija, virusa, parazita i gljivica, uključujući i Candidu albicans. Timol ima slabije antimikrobno dejstvo, ali je efikasan u jačanju imuniteta.

Beli luk

Često ga zovu „prirodni antibiotik“. Beli luk je popularna i ekonomična antimikrobna supstanca  efikasna protiv bakterijske vaginoze. Beli luk ima jako antimikrobno dejstvo jer sadrži supstancu allicin, koji napada patogene bakterije, a čuva korisnu floru vagine. Beli luk može da se uzima u obliku kapsula, ili da se konzumira sirov. Neke žene ga oljušte, zgnječe i ubacuju u vaginu kao vaginaletu ili umotanog u tampon.

Ehinacea protiv bakterijske vaginoze

Ehinacea je biljka koja jača imuni sistem i bori se protiv simptoma prehlade i gripa . Ehinacea ima isceliteljsko dejstvo na gornji respiratorni trakt, sprečava bakterijsku vaginozu, služi kao antibiotik i ojačava imuni sistem.

Ljubičasti potočnjak ili vrbica (Lithrum salicaria)

Ljubičasti potočnjak je višegodišnja biljka sa crvenkasto-ljubičastim cvetnovima. Ona je narodni lek za lečenje proliva, dizenterije, poremećaja s jetrom, bolnih očiju i rana. Vrbica sadrži moćne antibakterijske i antiinflamatorne sastojke. Kada se koristi interno (unutar vagine), smanjuje sekret, upale i iritacije. Umiruje iritirana i upaljena tkiva, pa se preporučuje za lečenje bakterijske vaginoze. Istraživanja su potrebna da bi se testirala efikasnost i bezbednost ljubičastog podočnjaka.

Neven

Cvet nevena se koristi eksterno (spolja) za rane, opekotine i kožne poremećaje, a interno za lečenje digestivnih problema, oralne upale, čireve i menstrualne poremećaje. Neven sadrži moćne flavonoide, saponine i triterpene, koji imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Neven smanjuje sekret. Raspitajte se u apoteci da li prave vaginalete od nevena i vitamina za ublažavanje upale i iritacije bakterijske vaginoze.

Ishranom protiv bakterijske vaginoze

Kada se radi o gljivičnim infekcijama, važno je da se izbegava hrana koja podstiče razvoj bakterija ili koči imuni sistem. Eliminišite, barem privremeno, hranu kao što su mlečni proizvodi, rafinisani šećeri, belo brašno i hleb, kafa, i druga pića sa kofeinom i alkohol. Jedite namirnice koje su bogate B vitaminom, kao što su mahunarke, orasi, integralne žitarice i tamno zeleno lisnato povrće. Takođe, treba jesti hranu koja sadrži mnogo vlakana i antioksidanata poput svežeg voća i povrća, a treba smanjiti unos masne hrane poput maslaca ili margarina. Pored toga, treba unositi puno vitamina C, cinka i treba piti probiotike da se dodatno ojača imuni sistem.