Briga o zdravlju pre začeća doneće dobro i vama i vašoj bebi.

Pre nego što zatrudnite, treba proveriti sve potencijalne rizike za vas i vašu bebu tokom trudnoće – i rešiti bilo kakve zdravstvene probleme koje imate pre trenutka začeća.

Potrudite se da budete najzdraviji moguće – fizički i emocionalno – pre nego što preduzmete sledeći korak ka trudnoći.

Možete početi tako što ćete zakazati savetovanje kod svog ginekologa ili lekara opšte prakse.

Pitajte lekara sve što vas zanima – o ishrani, prenatalnim vitaminima i bolestima koje su prisutne u vašoj poridici.

Razgovarajte o:

Reproduktivnoj istoriji: To uključuje sve prethodne trudnoće, vašu menstrualnu istoriju, upotrebu kontraceptivnih sredstava, prethodne rezultate papa testova, kao i sve polno prenosive bolesti ili vaginalne infekcije koje ste imali u prošlosti.

Medicinska istorija: To uključuje sve zdravstvene probleme koje sada imate, tako da ih dovedete pod kontrolu pre nego što ostanete u drugom stanju.

Hirurška istorija: Da li ste imali neke operacije, transfuzije i hospitalizacije? Ako jeste, recite to svom lekaru.

Lekovi koje trenutno uzimate: Recite svom lekaru koje lekove, suplemente i biljne preparate uzimate. U nekim slučajevima, potrebno je napraviti promenu ili prestati uzimati određene proizvode kako biste sprečili oštećenje ploda.

Porodična medicinska istorija: Recite svom lekaru koje sve bolesti postoje u vašoj porodici. Takođe im recite da li su se u vašoj porodici rađali blizanci.

Kuća i radno okruženje: Razgovarajte o mogućim opasnostima – kao što su izloženost mačjem izmetu, radijaciji, olovu i rastvaračima – koji bi mogli uticati na vašu sposobnost da zatrudnite ili održite zdravu trudnoću.

Vaša težina: Bilo bi dobro da postignete svoju idealnu telesnu težinu pre nego što zatrudnite. To znači gubitak težine, ako ste gojazni da biste smanjili rizik od visokog krvnog pritiska i komplikacija tokom trudnoće, ili dobijanje na težini ako ste neuhranjeni da biste smanji rizik od rađanja bebe sa niskom porođajnom težinom.

Svakodnevni faktori: Vaš lekar će vam postavljati pitanja o vašim navikama i navikama vašeg partnera koje će uticati na vašu trudnoću, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i korišćenje droga. Cilj je da vam se ukaže na potrebu za ukidanjem navika koje štetno utiču na trudnoću.

Fizičko vežbanje: Recite svom lekaru koji tip vežbi radite – i ako ne vežbate, recite mu i to. Generalno, možete nastaviti sa normalnom rutinom vežbanja u trudnoći osim ako vam lekar ne da uputstva za smanjenje ili promene režima aktivnosti.

Ishrana: Idealno je ući u trudnoću sa dobrim navikama u ishrani. To podrazumeva raznovrsne namirnice bogate vlaknima, dovoljno kalcijuma, folne kiseline i drugih hranljivih materija.

Kofein: Pre nego što zatrudnite, preporučuje se ograničavanje kofeina na ne više od 300 miligrama (mg) dnevno. To je oko 2 šoljice kafe. Zapamtite, kofein se ne nalazi samo u kafi i čaju – on je takođe u čokoladi, nekim bezalkoholnim pićima, kao i u određenim lekovima.

Prenatalni vitamini: Pre nego što zatrudnite, treba da uzimate dodatak folne kiseline. Folna kiselina smanjuje rizik od defekta nervne cevi. Folnu kiselinu treba uzimati i u ranoj trudnoći.

Vaš lekar takođe može:

Da vas fizički pregleda da bi procenio vaše srce, pluća, dojke, štitnu žlezdu i stomak, pregledati karlicu i uzeti bris Papanikolau.

Laboratorijski testovi: Ispituje se da li ste imali rubeole, hepatitis, HIV, sifilis.

Neka vam lekar pokaže kako da napravite grafikon menstrualnog ciklusa da biste mogli da odredite ovulaciju i vreme kada su vam najveće šanse da zatrudnite.

Proverite da li ste dobili potrebne vakcinacije. Ako niste zaštićeni od rubeole ili ovčijih boginja, lekar vam može preporučiti odgovarajuće vakcine, posle čega treba da čekate određeni vremenski period pre nego što pokušate da zatrudnite.

Genetsko savetovanje: Genetsko savetovanje može vam pomoći da saznate koje šanse imate da rodite dete sa urođenim manama. Genetsko savetovanje se naročito preporučuje kod starijih majki i kod ljudi sa porodičnom istorijom genetskih problema, urođenih defekata ili mentalne retardacije.