Izbegavajte sunce u srednjem delu dana. Sunčevi zraci najjači su od oko 10 pre podne do 4 posle podne. Sunce treba izbegavati u ovom periodu čak i zimi ili kada je oblačno, jer koža apsorbuje UV zrake tokom čitave godine, pa čak i kad je oblačno.  Opekotine od sunca izazviaju oštećenja kože koja mogu da povećaju rizik od pojave raka kože. Dugo izlaganje suncu vremenom može izazvati rak kože.

Nanosite preparate za zaštitu od sunca tokom cele godine. Preparati ne filtriraju sva štetna UV zračenja, posebno zračenja koja mogu izazvati melanom. Ali oni igraju važnu ulogu u ukupnoj zaštiti od sunca. Faktor preparata za sunčanje treba biti najmanje 15. Bogato nanesite preparate za zaštitu od sunca na svu izloženu kožu uključujući usne, vrhove ušiju, leđa, ruke i vrat.

Nosite zaštitnu odeću. Preparati ne pružaju potpunu zaštitu od UV zraka. Dakle, pokrite kožu sa tamnom, čvrsto tkanom odećom koja pokriva ruke i noge, i šešir širokog oboda. Neke kompanije takođe prodaju fotoprotektivnu odeću, tj. odeću koja odbija sunčeve zrake. Dermatolog vam može preporučiti odgovarajući brend. Ne zaboravite naočare za sunce. Potražite one koje blokiraju obe vrste UV zraka – UVA i UVB zrake.

Izbegavajte solarijume. Oni emituju UV zrake i mogu da povećaju rizik od raka kože.

Budite pažljivi sa lekovima koji su čine kožu osetljivu na sunce- neki antibiotici, lekovi protiv holesterola, visokog krvnog pritiska i dijabetesa i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što je ibuprofen. Pitajte svog lekara ili farmaceuta za sporedne efekte lekova koje uzimate. Ako oni povećavaju osetljivost na sunčevu svetlost, preduzmite dodatne mere predostrožnosti kako bi zaštitili vašu kožu.

Redovno proverite stanje vaše kože i izveštavajte svog lekara o promenama koje uočite, kao što su izrasline na koži ili promene u postojećim mladežima, pege, ispupčenja i belezi. Pregledajte i skalp, uši, razmak između prstiju i genitalno područje.