Čišćenje i tehnike pripremanja namirnica su jedan od načina da se spreči infekcija ešerihijom koli O157:H7 i drugih patogenih bakterija koje se mogu naći u hrani.  Ljudi koji imaju najveći rizik od infekcije su trudnice i odojčad, deca, starije osobe i osobe sa slabim imunitetom.

Operite dobro ruke pre rada sa hranom i posle upotrebe toaleta, menjanja pelena, dodira sa životinjama ili pomaganja ljudima koji imaju dijareju.

Temeljno operite sirovo voće i povrće, pre nego što ga pojedete. Ovo ne samo da pomaže u uklanjanju prljavštine, bakterija i štetočina, već pomaže i u uklanjanju zaostalih pesticida. Odvojite i individualno isperite lišće spanaća i zelene salate. Oljuštite krompir, šargarepu, i ostalo korenasto povrće, ili ih dobro oribajte četkom ili žicom pod mlakom tekućom vodom.

Očistite i sanirajte daske za sečenje, pribor i površinu za pripremu sirove hrane pre nego što ih iskoristite za pripremu drugog proizvoda, pogotovo ako ćete tu hranu jesti sirovu.

Izbegavajte kontaminaciju kuvane hrane sirovom hranom. Nikada ne stavljajte kuvano meso na neopran tanjir na kome je bilo sirovo meso.

Mleveno meso dobro ispržite na najmanje 70 stepeni C. Proverite unutrašnju temperaturu termometrom.

Nemojte piti sirovo mleko. Takođe, izbegavajte nepasterizovane sokove.

Upotrebljavajte samo sigurnu, prečišćenu vodu.

Ostatke hrane odmah stavite u frižider.

Nedavne studije su pokazale da je potapanje u sirće posebno efikasan način da se smanji količina E. coli O157: H7 na svežim proizvodima, kao što su salate i jabuke. Potopiti ovakve namirnice u destilovano belo sirće  tri do pet minuta, mešajući povremeno. Isperite  čistom vodom da biste uklonili ukus sirćeta. Operite samo ono što ćete odmah da iskoristite. Ako ne iskoristite odmah ovako oprane namirnice, preostale bakterije mogu ponovo da se razmnože.