Kako da se manje znojite. Kako se može rešiti problem preobilnog znojenja.

Obilno znojenje (takođe poznato kao hiperhidroza) je veoma neprijatan problem, ali postoje efikasni načini da se tretira. Pre nego što se sakrijete pod glomaznu odeću ili smanjite klimu, možete pokušati sledeće tehnike u borbi protiv znojenja:

Prvi korak za lečenje teškog znojenja: ANTIPERSPIRANTI

Najlakši način da se uhvatite u koštac sa znojenjem je da koristite antiperspirante, koje većina ljudi koristi svakodnevno. Antiperspiranti sadrže aluminijumske soli. Kada ih nanesete na kožu, antiperspiranti formiraju čepove koji blokiraju znoj. Možete tražiti od dermatologa da vam preporuči antiperspirant ako vam oni u drogerijama ne pomažu.

Mnogi antiperspiranti se prodaju zajedno sa dezodoransima, koji ne sprečavaju znojenje, ali kontrolišu miris znoja.

Antiperspiranti se mogu naneti i na druge oblasti gde se znojite, na licu, rukama i nogama.

Sledeći koraci: 4 medicinska tretmana za obilno znojenje

Ako se znojite i pored antiperspiranata, lekar vam može preporučiti jedan od ovih medicinskih tretmana:

1. Jontoforeza: Ovaj tretman koristi struju koja sprečava znoj da dođe na površinu kože. Tretman se radi u kozmetičkim salonima.

Iako je generalno bezbedna, jontoforeza nije preporučljiva za žene koje su trudne i ljude koji imaju pejsmejker ili metalne implante, srčane probleme, ili epilepsiju.

2. Ubrizgavanje botoksa (Botulinum toksin): Druga opcija za lečenje jakog znojenja su injekcije botulinum toksina (botoksa), koji se koristi i za bore.

Botoks deluje tako što sprečava oslobađanje jedne hemikalije koja signalizira znojnim žlezdama da se aktiviraju. Možda ćete morati da primite nekoliko injekcija botoksa, ali rezultati mogu trajati i do godinu dana.

3. Antiholinergični lekovi: Ako drugi tretmani ne deluju, lekar vam može preporučiti lekove na recept, kao što su antiholinergični lekovi. Ovi lekovi zaustavljaju aktivaciju znojnih žlezda, ali nisu za svakoga, jer mogu da imaju neželjene efekte kao što su zamagljen vid, lupanje srca i urinarni problemi.

Preporučujemo da pročitate članak  „Kako da se manje znojim“ : https://planetazdravlja.com/kako-da-se-manje-znojim/