PITANJE

Imam 37 god .povredio sam koleno na poslu.Radeci nesto na merdevinama,nagli pokret -i osetio sam nesto u kolenu.To je bilo pre dve godine.Mislio sam da nije nista strasno .Nakon tri cetri meseca sam snimio MRI i rekli su mi:Ostecenje hrskavice I kategorije.Posle toga probao razne vrste terapija sto nista nije pomoglo,imao sam takodje manji izliv ispod casice.

Nakon svega oducio sam se da uradim artoskopiju.

Doktor koji me je operisao je pronasao;malo ostecenje spoljasnjeg meniskusa neravnine,koje je izgladio.
Stake sam bacio nako nedelju ipo dve. Idem kod fizioterapeuta.

Posle sest nedelja;jos uvek nemogu normalo da hodam (hramljem)Pokretljivost kolena je dosta dobra ali koleno je jos uvek debelo.

Fizioterapeut kaze da je iznad casice zgrusana krv,i da treba vremena da to zadebljanje s cirkulacijom krvi samo od sebe ode.Radim vezbe koje mi kaze,vozim biciklu.Idem sad za tri dana na kontrolu kod doktora koji me je operisao.

Oduzilo mi se sve ovo-Mozda sam zadnjih dana malo preterao s aktivnoscu(hodao dosta),nemogu samo sedet kuci i radit vezbe.

Malo bi trebao smrsati sto mi bas neuspeva. Imam95kg-visina 1,78cm.
Ako neko ima savet u vezi ovoga, dobro bi mi dosao.

 

ODGOVOR

Poštovani Dejane,

imajte u vidu da se povrede meniskusa mogu ponoviti, i zato savetujemo oprez pri fizičkim aktivnostima. Trudite se da ne rotirate koleno dok je potkolenica fiksirana, jer tako najčešće dolazi do oštećenja. Meniskusi kolena imaju izuzetan uticaj na njegovu stabilnost. Savetujemo smanjenje telesne težine, to će u mnogome doprineti brzini definitivnog oporavka, jer će opterećenje na koleno biti znatno smanjeno.

Proces apsorpcije podliva i ugrušaka nije kratkotrajan. Zahteva strpljenje. Sledite uputstva svog lekara, i očekujte potpun oporavak.

Više pročitajte ovde: Povreda meniskusa kolena

POSTAVI PITANJE MARIJANI BILIĆ

Pitaj