Zdrave odrasle osobe mogu konzumirati namirnice koje snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik  za nastanak srčanih oboljenja.

Normalan krvni pritisak iznosi 120/80 mmHg ili niže. Prehipertenzija počinje kada je krvni pritisak između 120/80 mmHg i 140/90 mmHg. Kada vrednost krvnog pritiska dosegne 140/90 i više, dijagnostikuje se povišen krvni pritisak (hipertenzija).

Uobičajni simptomi hipertenzije su:

  • glavobolja,
  • mučnina,
  • vrtoglavica,
  • lupanje srca,
  • kratak dah.

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak pomažu pacijentima da kontrolišu sistolni i dijastolni krvni pritisak i dovode ove vrednosti u normalne granice.

 

Sledi 4 namirnice koje mogu pomoći

snižavanju krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom:

1. Pasulj

Pasulj, kao i soja, sadrži kalijum i magnezijum. Kalijum pomaže u kontroli koncentracije natrijuma u organizmu. Kada nivo kalijuma u organizmu opadne, više natrijuma se zadržava u organizmu i krrvni pritisak raste.

Ukoliko dodate svojoj ishani kalijum, to može smanjiti koncetraciju natrijuma i pomoći regulaciji krvnog pritiska.

Magnezijum, koji je takođe prisutan u pasulju, može sniziti krvni pritisak.

2.Celer

U celeru se nalazi određena vrsta fitohemikalija koje imaju funkciju relaksansa srčanog mišića. Tako se smanjuje protok krvi  i srce ne mora više tako snažno da pumpa krv kako bi smanjilo krvni pritisak.

3.Paradajz

Paradajz sadrži prirodne antioksidanse, uključujući likopen i vitamin E. Značaj antioksidanasa je u tome što sprečavaju oštećenje ćelija koje oblažu krvne sudove.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i dozvoljavaju ćelijama koje oblažu krvne sudove da produkuju hemikalije koje se bore protiv hipertenzije, kao što je azot-oksid.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je zdrava zamena kafi i za njega je dokazano da smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnh bolesti, uključujući hipertenziju

Ovaj čaj je takođe jak antioksidans, koji redukuje efekte slobodnih radikala u telu.

On sadrži manje  kofeina od kafe. Neki istraživači veruju da kofein sužava krvne sudove, pa srce povećava pritisak kojim pumpa krv kako bi omogućio normalan protok krvi kroz telo.