Posle devetomesečne trudnoće i porođaja kao finalnog događaja, telu je potrebno da se oporavi i vrati u pređašnje stanje. Iako ste neposredno nakon rođenja deteta isključivo usmereni na bebu i njene potrebe, trebali biste povesti računa i o sopstvenom oporavku. Taj period oporavka varira od žene do žene, ali faze kroz koje  prolazite su uglavnom iste.

Prva faza je faza oporavka materice (uterusa). Doktori će Vas upozoriti na moguće produženo krvarenje, koje zapravo i nije krvarenje već iscedak iz materice. Prvih dana je jarko crvene boje i bude pomešan sa sluzi, a zatim kako vreme odmiče bude sve svetlije boje dok totalno ne prestane da curi. Moguće je oticanje nogu i stopala. Preporučuje se da ih držite na blagom uzvišenju u odnosu na kukove, kako bi sebi olakšali trenutni otok.

Zatvor je česta pojava, pa tako uzimajte što više tečnosti i voće sa više celuloze.

Bolovi nalik na menstrualne su gotovo uobičajeni kod svežih porodilja, jer se materica vraća u svoj prvobitni oblik i položaj, pa su te kontrakcije naročito izražene tokom dojenja

Kad a je reč o dojenju, ono uglavnom bude otežano na početku, a kvalitetno mleko krene tek nakon par dana. Česti su slučajevi jako bolnog dojenja čak i krvarenja iz bradavica, ali adekvatnom negom se to sanira i više je neprijatno, ali nikako nije opasno ni po mamu niti po bebu.

Snaga i energija se polako vraća, ali zahteva odmor i opuštanje, pa zato treba grabiti priliku da dremnete dok Vaša beba spava, jer svakako ćete morati da je dojite tri do četiri puta tokom noći. Veoma je bitno, da u tom periodu i partner bude uz Vas koliko je to moguće, ako ništa drugo da Vam pomogne oko presvlačenja i kupanja bebe kada patronažna sestra prekine obilazak.

Ako se pitate šta je sa telesnom težinom i njenim vraćanjem na prvobitni nivo, moraćete da pričekate. Naravno, sve je individualno i metabolizam se razlikuje od žene do žene, ali svakako treba neko vreme da prođe. U startu ćete izgubiti nekoliko kilograma računajući na plodovu vodu i zadržanu tečnost u organizmu, a masne naslage možete redukovati umerenijom ishranom (izbegavajte masnu hranu, hranu sa dosta nezdravog šećera, deserte, alkoholna i bezalkoholna pića, itd.), ali nikako nekim dijetama koje mogu ugroziti Vas i Vaše dete. Najbitnije je da budete strpljivi i umereno radite na vraćanje svoje linije.

Ono što je česta pojava kod svežih porodilja je postporođajna depresija. Naglo opadanje nivoa hormona, uznemirenost oko nege bebe i neispavanost čini porodilju ranjivijom i malo sklonijom depresiji. Intenzitet osećanja depresije umnogome zavisi najpre od karaktera i labilnosti ličnosti, kao i okolnosti koje je okružuju. Kada je ona blaga i skoro neprimetna, brzo prolazi samo trebate biti strpljivi sami sa sobom. Normalno je da su Vam osećanja izmešana, jer ipak je majčinstvo jedno novo stanje i treba mu period navikavanja koji traje oko dve nedelje. Pokušajte da zadržite pozitivan stav i nađite način da se malo opustite.


Ako se taj period produžuje i imate neke loše nagone koje se tiču Vas i Vašeg deteta, onda se morate hitno posavetovati sa doktorom. Mnoge žene će se osećati neprijatno jer imaju misli koje ne priliče njihovom stanju, ali treba da shvate da je to deo pojave koja je česta i na kojoj može da se radi, kao i da se izleči. Najvažnije je da se radi na tome.

U svakom slučaju, rođenje deteta je blagoslov i najvredniji dar prirode, i sve te sitne poteškoće će brzo proći ako imate pravu podršku partnera, bliskih ljudi i prijatelja. Oporavak sigurno sledi kao i vraćanje Vašeg tela i celokupnog stanja u prvobitno, sem što bivate nadograđeni novim delom sebe- Vašim detetom.