Iako nove mame imaju povećan rizik od depresije nakon rođenja deteta, nova istraživanja pokazuju da oko 10 odsto novih očeva takođe iskuse postporođajnu depresiju.

Štaviše, istraživači su otkrili da ako majka doživljava postpartalnu depresiju, i otac je skloniji da padne u depresiju, što izlaže bebu znatno većem riziku od kasnijeg razvoja emotivnih problema, problema sa ponašanjem i razvojnih problema.

U jednom istraživanju, ukupna stopa depresije kod očeva bila je 10,4 odsto, oko dva puta veća nego što je generalno depresija prisutna kod muškaraca.

Postpartalna depresija pogađa između 10 i 30% novih majki, pokazuju istraživanja.

Generalno, 10,4 odsto muškaraca doživljava depresiju u prenatalnom ili postnatalnom periodu. Normalna stopa depresije kod muškaraca u opštoj populaciji je ispod 5 odsto.

Stopa depresije kod muškaraca je najviša kada beba ima između 3 i 6 meseci, i tad dostiže oko 25 procenata.

Istraživači su takođe pronašli vezu između rizika depresije kod majki i očeva. Ako je jedan od roditelja depresivan, veća je verovatnoća da će i njen partner doživeti depresiju.

Treba imati u vidu sledeće: Rođenje deteta je radostan događaj, ali je to takođe ogromna promena i stresan prelaz. To je promena koja značajno utiče na vaš svakodnevni život i način na koji funkcionišete, na Vaš san, brigu o sebi, vežbanje itd.

Znaci postporođajne depresije kod muškaraca uključuju tužno ili depresivno raspoloženje, gubitak interesa za aktivnosti u kojima su nekada uživali, umor, problemi sa spavanjem, gubitak apetita, osećaj beznađa i razdražljivost. Problem je što mnogi ljudi pripišu ove simptome problemima sa spavanjem ili promeni aktivnosti, a ne depresiji.

Obrazovanje pre rođenja deteta je veoma korisno. Budući roditelji treba da znaju da su pod većim rizikom od depresije, gde treba da potraže pomoć i šta mogu da urade povodom toga.

Razgovarajte sa partnerom o opcijama i rešenjima. Nađite način da odvojite vreme za sebe. Partner treba da vam u tome pomogne.

Ako prepoznate znake depresije kod sebe ili partnera, idite kod psihologa. Muškarci mnogo ređe potraže pomoć nego žene. Međutim, oni treba da budu svesni da je postpartalna depresija kod očeva nešto što može i treba da se leči. Sve i da ne želite da potražite pomoć zbog sebe, uradite to zbog svog deteta jer postnatalna depresija negativno utiče na dete. Kada su roditelji depresivni, dete ima veći rizik od problema sa ponašanjem, kao i sa učenjem jezika i savladavanjem veštine čitanja.