Čujete glasan tup zvuk, a zatim vrištanje iz susedne sobe. Dotrčite u sobu i vidite svoje trogodišnje dete kako sedi na podu, držeći čelo, a krv mu se sliva niz lice. Gledate u posekotinu i izgleda vam da krv lije iz nje. Dok ne stignete u hitnu, cela njegova majica i zadnje sedište vašeg automobila izgleda kao da je prekriveno krvlju, ali vaše dete zapravo izgleda da je dobro. Pomalo ste zbunjeni kada sestra na urgentnom baci pogled na ranu i kaže: Biće to u redu, nije ništa strašno. To je samo mala posekotina.

Ovaj scenario se dešava mnogim roditeljima. Često je teško proceniti posekotine, pogotovo kada aktivno krvare. U ovom članku informisaćete se šta treba da uradite ako vaše dete dobije posekotinu ili ogrebotinu, kako da odlučite da li su potrebni šavovi, i dobićete smernice za pravilnu negu rana kod ogrebotina i šavova.

Šta je prva stvar koju treba da uradite kada se dete poseče?

Za posekotine koje aktivno krvare:

 • Prvi korak je da ne paničite. Ako ostanete smireni, onda i vaše dete može ostati smireno.
 • Drugi korak je da pokrijete posekotinu najčistijom tkaninom koju imate pri ruci. Ako uspete da pokrijete posekotinu brzo, vaše dete će manje paničiti.
 • Treći korak je da pogledate posekotinu. Steknite početni utisak da li je mala ili velika.
 • Četvrti korak je da zaustavite krvarenje. Pronađite čist peškir ili krpu i nežno ali čvrsto je pritisnite na posekotinu. Nemojte da virite pod nju svakih 10 sekundi. Držite je u tom položaju najmanje dva minuta (duže ako je potrebno).
  Za posekotine koje idu uz veliku čvorugu ili modricu, na primer na glavi, možete takođe da primenite led umotan u peškir.
  Kada se krvarenje zaustavi ili drastično smanji, detaljnije pogledajte ranu da biste procenili koliko je ozbiljna.

Krv lipti na sve strane! Plašim se da je dete izgubilo previše krvi!

Pokušajte da ostanete smireni. Praktično nema zabeleženog slučaja da je neko izgubio toliko krvi usled posekotine da su dospeli u bilo koje stanje opasnosti. Posekotine na glavi i licu krvare više nego bilo gde drugde na telu. Razlog je što tu ima mnogo više krvnih sudova u koži. Mnogi roditelji brinu da su ove posekotine izazvale veliki gubitak krvi. Krv u stvari izgleda kao da je ima mnogo više nego što je stvarno ima.

Kako da odlučim da li treba odmah da idem kod lekara?

Jednostavne posekotine koje ne zahtevaju šavove ne mora da pogleda lekara. Ako je očigledno da vašem detetu ne trebaju šavovi, nema razloga da žurite kod lekara. Umesto toga, pozovite lekara i pitajte ga kada treba da dođete. Neki lekari će vas uputiti u Urgentni ili plastičnom hirurgu da stavi šavove.

Ako niste sigurni da li su ili nisu potrebni šavovi, evo nekih smernica:

Proverite da li posekotina zjapi otvorena. Ako ne, onda je blago povucite da vidite da li je otvorena. Ako je otvorena potrebni su šavovi.
Svaka posekotina koja zjapi otvorena sa vidljivim tamno crvenim mišićem ili žućkastom masti bi trebalo da se zatvori, čak i ako je mala.
Svaka posekotina koja zjapi i veća je od pola centimetra trebalo bi da bude zatvorena šavovima. Ako niste sigurni kolika je izmerite je lenjirom. Posekotine manje od ovoga možda ne treba zatvariti, ali ako su otvorene lekar treba da ih pregleda.
Male posekotine koje ne zjape otvorene možda ne zahtevaju šavove, ali se na njih ipak mogu primeniti steri-trake
Svaka posekotina, čak i one male, koje su otvorene na licu treba da pregleda doktor zbog rizika od ožiljka.

Postoje dva glavna razloga za šavove:

1. Da biste zaustavili aktivno krvarenje. Ako je posekotina velika i nastavlja da krvari, onda je očigledno korisno zatvoriti je. Većina posekotina, međutim, prestane da krvari posle nekog vremena, ako se na njih primenjuje pritisak peškirom ili krpom.

2. Iz kozmetičkih razloga. Posekotine na licu naravno imaju bolji estetski efekat ako se zatvore šavovima. Međutim, za male posekotine na nekom delu tela gde vas ne brine ožiljak, zatvaranje šavovima nije toliko važno. Odlučite da li je vredno proći kroz traumu uživanja posekotine.

Šavovi ne smanjuju rizik od infekcije posekotine ako se ona pravilno zbrine. Najvažnije je – ako niste sigurni da li ili ne posekotina treba da se zatvori, obratite se svom lekaru. Mnogo je bolje izgubiti vreme na put kod lekara nego imati veliki ožiljak koji se ne može izbeći.

Koliko brzo treba da idem kod lekara ako mi treba ušivanje posekotine?

Većina posekotina može se zatvoriti i do 24 sati nakon što nastane. Neke posekotine treba zatvoriti ranije, ali je sasvim bezbedno sačekati najmanje 8 sati da se posekotina zatvori. Stoga, ako se posekotina desi noću, generalno je ok sačekati sledeće jutro za odlazak kod lekara, ako ste uspeli da zaustavite krvarenje. Veoma važno – ako odlučite da sačekate, operite posekotinu pod slavinom da biste uklonili bilo kakvu prljavštinu. Ne dozvolite da se posekotina isuši. Najbolje je da kupite bocu sterilnog fiziološkog rastvora i malo gaze. Vlažite gazu i tapkajte je preko posekotine. Promenite gazu svaka dva sata da bi ostala vlažna.

Četiri načina za zatvaranje posekotine

Postoje četiri načina da se zatvori posekotina. Vaš lekar će razgovarati sa vama o ovim opcijama:

1. Steri-trake. Poznate kao „leptir“ trake, te uske trake se postavljaju preko reza. Lepljiva tečnost se nanosi na kožu da bi držala trake. One se uglavnom drže 2 do 5 dana ako se održavaju suvim i ne skinu se slučajno. Steri trake se koriste za posekotine koje su male, koje ne zjape otvorene, nisu baš duboke i ne idu preko zgloba ili mesta gde je koža zategnuta. Ako ostanu na svom mestu najmanje tri dana, ishod može biti jednako dobar kao šavovi, ili još bolji, jer steri trake izbegavaju ožiljke koje ostavljaju šavovi. Velika prednost je to što se stavljaju brzo i bezbolno. Mana je što one nisu toliko jake i neće ostati na mestu onoliko dugo koliko i šavovi.

2. Šavovi. Prednost šavova je što su jači i kod njih nema rizika da prerano otpadnu. Očigledan nedostatak je vreme i bol koji su potrebni za stavljanje šavova.

3. Medicinski super lepak za kožu. Ovo je lepak koji se primenjuje tako što se trlja preko posekotine, dok se posekotina drži zatvorenom. Prednost je što je nanošenje brzo i bezbolno. To je dobar izbor za čiste, ravne posekotine koje ne zjape previše niti su pod pritiskom. Ako se dobro upotrebi, kozmetički rezultat može biti dobar kao kod šavova.

Ko treba da ušiva posekotinu? Plastični hirurg, pedijatar ili doktor u urgentnom?

Bez obzira ko će ušiti posekotinu, ostaće ožiljak. Čak i najbolji plastični hirurg na svetu će ostaviti ožiljak. Važno je, međutim, da se ožiljak minimizira. Roditelji su sasvim prirodno zabrinuti zbog toga.

 • Plastični hirurg. Najčešći razlog da plastični hirurg ušiva posekotinu je da ožiljak na licu bude što manji.
 • Lekari u urgentnom imaju prednost u odnosu na pedijatre što češće rade šavove.

Kako se tretira rana nakon ušivanja?

Doktor će vam dati upustva kako da negujete ranu. Evo nekih opštih smernica:

 • Narednih 24 do 48 sati, nemojte kvasiti ranu.
 • Posle 48 sati, rana se može kvasiti. Steri-trake su izuzetak. Držite ih suvim najmanje 5 dana. Nakon toga, možete ih vlažiti kako bi brže otpale. Nemojte ih skidati, osim ako se skidaju lako.
 • Izbegavajte nakupljanje krasta. Debele kraste unutar rane mogu povećati ožiljak i sprečiti dobro zarastanje rane. Možete sprečiti nagomilavanje krasta nanošenjem razblaženog peroksida (½ vode sa ½ peroksida) na ranu, a zatim lagano uklonite kraste koje se lako odvajaju od rane. Ne dirajte kraste koje su čvrsto pričvršćene za ranu. Sačekajte da se opuste od peroksida. To se radi dva puta dnevno.
 • Nanesite antibiotsku mast dva puta dnevno.
 • Držite ranu pokrivenu najmanje 48 sati. Možete je držati pokrivenom još nekoliko dana ako vam to ne predstavlja problem.

Šta mogu da učinim da umanjim ožiljak?

Zaštita od sunca

Oštećena koža lako može da trajno izbledi zbog izlaganja suncu do 6 meseci posle povrede. Veoma je važno da se što više smanji izlaganje posekotine suncu. Pokrijte posekotinu šeširom ili odećom koliko je to moguće. Kada je to neophodno (posebno kada ste dugo izloženi suncu tokom dana), nanesite kremu za sunčanje sa visokim faktorom u debelom sloju. Ne nanosite kremu za sunčanje do dve nedelje nakon reza.

Laneno ulje

Ulje lana možete kupiti u prodavnici zdrave hrane. Laneno ulje sadrži sve bitne masti koje su neophodne za isceljenje i regeneraciju kože. Dodajte 1 kašičicu svaki dan bebama, i 2 kašičice za decu u sok od ceđenog voća ili smuti. Ne nanosite ulje na kožu, ono deluje iznutra.

Ulje vitamina E

Možete utrljati ovo ulje na posekotinu nakon što uklonite konce.

Kada se skidaju konci?

Lice. Između 3 do 5 dana. Zašto tako brzo? Jer do petog dana šav počinje da reaguje sa kožom i može ostaviti ožiljak. Ako konci ne pocrvene na mestu gde su ušli u kožu, onda je najbolje da sačekate punih 5 dana. Ako se reakcija sa šavom javlja ranije, onda se obratite svom lekaru pre 5og dana kada on treba da proceni da li je vreme da se skidaju šavovi. Vaš lekar može postaviti steri-trake preko reza da obezbedi još nekoliko dana snage. Nemojte čekati više od 5 dana.
Telo i skalp (koža ispod kose). 7 do 10 dana.
Ruke i noge. 10 do 14 dana. Ako su šavovi na koži preko zgloba ili na mestu gde se koža savija treba da čekate 14 dana. Ako ne, dovoljno je 10.

Lekar će vam reći kada treba ukloniti vaše šavove.

Kako da znam kada je rana inficirana?
Tokom prvih nekoliko dana je normalno da koža oko posekotine i ogrebotine postane pomalo crvena. Ako crvenilo nastavi da se širi, dete dobije temperaturu, ili vidite da iz rane izlazi nešto zeleno neprijatnog mirisa, idite kod lekara.