Balans želudačne kiseline (vodonika I hlora) je veoma važan za dobro zdravlje I nesmetano varenje hrane, jer je ona bitan element prilikom razgradnje i što bolje apsorbcije hranljivih materija.  Često se kao posledica njenog disbalansa,  odnosno hiperprodukcije hlorovodonične kiseline, javljaju različiti digestivni poremećaji. Jedan od najneugodnijih je takozvana gorušica.
Gorušica, kao najčešći simptom pojačanog lučenja želudačne kiseline izaziva osećaj vraćanja iste u jednjak, ili jednostavnije rečeno, kao da je kiselina u samom grlu.
Uzroci pojave gorušice

Glavni uzrok pojave gorušice su namirnice bogate šećerima, ljuta i jako začinjena hrana. Pržena i brza hrana moše doprineti pojačanom lučenju pojedino sirovo povrće u ovom slučaju crni luk. Čokolada takodje može bit uzrok, kao i kafa,čaj,  sok od pomorandže, paradajz sos, gazirana i alkoholna pića.

Pušenje, stres, prejedanje i alergija na pojedine namirnice su dobra podloga za stvaranje gorušice.

Prevencija

Adekvatna prevencija bi bila promenom našina života i navika, koje su doprinele pojačanoj kiselini.
Na prvom mestu  izbegavanje namirnica i pića, koja izazivaju ili nadražuju želudac. Redukcija telesne težine je važna, jer višak kilograma može „podići“ želudac i uticati na pojačano lučenje kiseline.
Saveti i lečenje
Jedite što manje začinjenu hranu i to serviranu u manjim porcijama (da bi razgradnja bila brža);
Jedite namirnice koje sadrže glutamin, jer ubrzava proces varenja. Ova amino kiselina se nalazi u govedini, pasulju, cvekli, piletini i nekim mlečnim proizvodima.
Redukujte konzumiranje gaziranih i alkoholnih pića, ako je moguće svedite ih na minimum ;
Vežbajte metode relaksacije kako bi umanjili stres.
Lečenje lekovima na prirodnoj bazi ( kao što su Aloa Vera, jabukovo sirće, sladić, natrijum bikarbonat), mogu neutralisati gorušicu.

Komplilkacije

Pojačano lučenje hlorovodonične kiseline može dovesti do oštećenja zidova sluzokože želuca I dvanaestopalačnog creva, a kao direktna posledica toga javlja se čir ili peptički ulkus.