Samo oko 5 do 20 odsto procesa starenja ima veze sa našim genima. Ostatak zavisi od toga kako se odnosimo prema našem telu, jer tako određujemo da li će biti aktivirani naši dobri ili loši geni.

Glavni uzročnici starenja su:


1. Slobodni radikali

Slobodni radikali su hemijski nestabilni molekuli koji napadaju naše ćelije i oštećuju naš DNK, i tako ubrzavaju starenje. Slobodni radikali takođe povećavaju rizik od raka.  Ne možemo ih u potpunosti izbeći jer se nalaze u vazduhu koji udišemo, ali možemo ograničiti izloženost njima, tako što ćemo izbegavati cigarete, transmasti (delimično hidrogenizovano ulje), previše izlaganja suncu, ugljenisano meso, itd. Treba jesti organsko voće i povrće i kad god je to moguće ograničiti izloženost pesticidima i herbicidima. Namirnice koje najčešće sadrže ove hemikalije su: breskve, jabuke, borovnice, paprika, celer, nektarine, jagode, trešnje, grožđe, spanać, kelj i krompir. Voće i povrće je prepuno antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale, tako da ih treba unositi i to pet porcija na dan.  Najbogatije antioksidantima su suve šljive, suvo grožđe, borovnice, kupine i kelj.

2. Upale

Upale su normalne reakcije imunog sistema u borbi protiv bolesti, ali kada postanu hronične smatraju se uzročnikom mnogih bolesti uključujući rak, dijabetes, srčane bolesti i Alchajmerovu bolest. Imuni sistem počne da napada zdrave ćelije i tkiva. Kako izbeći upalu? Jedan način je mediteranska hrana:  integralne žitarice, riba (npr. losos i tuna), voće, povrće, i mononezasićene masti (orašasti plodovi, avokado, masline) i malo mesa. Srce će vam biti jače, i imaćete manji rizik od infarkta čak i ako budete imali visok holesterol. Hrana koja deluje protiv upale: začini kao što je kurkuma, čokolada (tamna sa 70 odsto ili više kakaoa), crveno vino.

Vežbanje je odličan način da izbegnete upale jer se prilikom vežbanja oslobađaju antiupalne hemikalije u telu, a i tako ćete izbeći gmilanje kilograma s godinama. Ako imate previše sala na stomaku (obim struka veći od 89 cm a kod muškaraca 102, to znači da imate veliki rizik od upale, jer abdominalno salo proizvodi hemikalije koje izazivaju upale). Dobro je plivanje, brzo hodanje, ili vožnja bicikla oko pola sata do 45 minuta pet puta nedeljno. Ali nemojte preterivati do tačke bola i iscrpljenosti, jer previše vežbanja može da pogorša uplau, makar trenutno.

3. Glikacija

Glikacija označava previše šećera u organizmu, tj. proces koji se javlja kada se šećer meša sa proteinima i mastima i stvara molekule koji ubrzavaju starenje. To se dešava, kada, na primer, karamelizujete luk u tiganju, ili stavite malo šećera u ono pečete ili kuvate. Da biste to izbegli, smanjite temperaturu kuvanja. Kada hrana koju pečete postane braon formiraju se ovi štetni molekuli, naročito ako dodate šećer. Smanjite ili izbacite šećer iz ishrane, jer se višak šećera vezuje za proteine u telu i izaziva glikaciju. Žene treba da unose maksimalno 100 kalorija kroz šećere, a muškarci 150. Glikacija je jedan od uzročnika dijabetesa jer uzrokuje da krv postane lepljiva i ne može normalno da teče kroz kapilare i u udove i organe poput očiju i bubrega.

4. Stres

Stres oslobađa razne hormone stresa od kojih puls i krvni pritisak rastu. Hormon kortizol koji se luči da bi neutralisao hormone stresa uzrokuje probleme kada je hronično povišen. On dovodi do smanjenja dela mozga, hipokampusa, koji podržava dugoročno pamćenje. Takođe može uzrokovati nagomilavanje masti na stomaku, izazivajući zapaljenja i otpornost na insulin. Vežbajte jogu i meditaciju 30 minuta dnevno kako biste smanjili stres. Ili, ako vam je to previše, odvojite po pet minuta nekoliko puta dnevno da se opustite, zatvorite oči i skoncentrišete se na disanje. Nedovoljna količina sna ima sličan uticaj na telo kao stres, pa se trudite da spavate 7-8 sati dnevno.