PProcenjuje se da se 15 do 20% poznatih trudnoća završi pobačajem, gubitkom trudnoće pre 20. nedelje. Stvarni broj je verovatno veći, jer se mnogi pobačaji dešavaju veoma rano, pre nego što žena sazna da je trudna, a može jednostavno izgledati kao da je u pitanju teži ciklus.

Većina klinički prepoznatih pobačaja nastaje između 7. i 12. nedelje nakon poslednje menstruacije kod žene. Šanse za pobačaj značajno se smanjuju nakon što se otkriju otkucaji srca bebe na ultrazvuku ili pomoću Doplerovog stetoskopa.

Velika većina pobačaja (koji se nazivaju i spontanim pobačajima) ne može se sprečiti; oni su slučajni događaji koji se verovatno neće ponoviti. Do 70% pobačaja u prvom tromesečju i 20% pobačaja u drugom tromesečju je izazvano hromozomskim anomalijama.

Ostali poznati uzroci uključuju infekciju, abnormalnosti materice ili grlića materice, pušenje, zloupotrebu supstanci, izloženost toksinima iz okruženja ili industrije, dijabetes, bolest štitne žlezde i autoimunu bolest.

Starije žene češće imaju pobačaj nego mlađe. Ozbiljne fizičke traume takođe mogu izazvati pobačaj. U retkim slučajevima, žene doživljavaju pobačaj nakon dijagnostičkih testova, kao što su biopsija horionskih vilusa (CVS) ili amniocenteza. U većini slučajeva nije utvrđen konkretan uzrok pobačaja.

Mnoge žene nauče o pobačaju prilikom rutinskog prenatalnog  pregleda pre nego što dožive bilo kakve fizičke simptome. Ponekad se embrion ne primeti na ultrazvuku ili je embrion mnogo manji od očekivanog ili bez otkucaja srca.

Simptomi pobačaja u prvom trimestru

Kada su u pitanju simptomi pobačaja u ranoj trudnoći, prvi znak može da bude tačkasto vaginalno krvarenje ili krvarenje, praćeno grčevima u donjem delu leđa ili u trbuhu. Ostali znakovi uključuju prolazak tečnosti ili tkiva iz vagine.

Otprilike svaka četvrta žena doživi neko vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje tokom svog prvog tromesečja. Ako je krvarenje lagano i traje samo jedan do dva dana, to nije povezano sa većim rizikom od pobačaja. Međutim, obilno krvarenje povezano je sa pobačajem; otprilike svaka četvrta žena koja doživi obilno vaginalno krvarenje doživeće pobačaj. Ako imate vaginalno krvarenje tokom trudnoće, lekar vam može pomoći da utvrdite da li krvarenje može rezultirati pobačajem.

Ako se javi pobačaj, krvarenje će postati teže i grčevi mogu biti bolni kako se grlić materice širi. Ektopična (tubalna) trudnoća može uzrokovati krvarenje i bol, pa ako imate jake bolove ili faktore rizika za ektopičnu trudnoću – kao što je prethodna ektopična trudnoća, trenutna upotreba intrauterinih uređaja, karlične infekcije ili neplodnost – potražite medicinsku pomoć odmah. Ektopična trudnoća zahteva hitnu medicinsku pomoć zbog rizika od unutrašnjeg krvarenja.

Ako test krvi ili sonogram pokazuju da imate pobačaj, možda imate nekoliko opcija. Neke žene odluče da dozvole da se pobačaj dogodi i prirodno se dovrši. Druge smatraju da zakazivanje postupka čišćenja materice pruža osećaj kontrole; a takođe smanjuje rizik od infekcije i prekomernog krvarenja.

Postoji nekoliko različitih tretmana za završetak pobačaja. U ranoj trudnoći možete uzimati lek, poput misoprostola, koji izaziva kontrakcije materice i pobačaj. Ili neki mali operativni zahvat (dilatacija i kiretaža) koji koristi tehniku aspiracije za uklanjanje preostalog tkiva. Obe procedure su ambulantne. Aspiracija se može obaviti ambulantno u klinici, akušerskoj ordinaciji, bolnici ili hitnoj službi, sa ili bez anestezije.

Ako ne znate svoju krvnu grupu, trebalo bi da uradite test krvi. Ako je vaša krvna grupa Rh-negativna, trebaće vam injekcija u roku od 72 sata od pobačaja. (Ako ste Rh-negativni i nosili ste Rh-pozitivni plod, postoji mala verovatnoća da ste tokom pobačaja bili izloženi Rh-pozitivnim krvnim ćelijama iz tkiva fetusa. Injekcija RhoGAM-a sprečava vaše telo da stvara antitela na Rh-pozitivnu krv koja mogu naštetiti plodu tokom buduće trudnoće.)

Ako se pobačaj dešava prirodno ili sa lekovima, verovatno ćete pobačaj završiti kod kuće. Proces može biti okončan brzo ili može potrajati nekoliko dana. Ako ste na manje od osam nedelja trudnoće kada dođe do pobačaja, izbačeno tkivo neće izgledati drugačije od jakog menstrualnog krvarenja. Što ste dalje u trudnoći, to je teže krvarenje i jači grčevi. Možda ćete čak videti fetus i placentu.

Najbolje bi bilo da osoba od poverenja ili znanja bude sa vama tokom pobačaja kod kuće, tokom noći, ako je potrebno. Razmislite o tome gde će vam biti najudobnije i šta će vam sve trebati, kao što su obloge za krevet i sanitarni jastučići, boce sa toplom vodom i masaža koja pomaže kod grčeva. Vaš lekar može da vam ponudi lekove protiv bolova koji će vam pomoći.

Možda želite da razmislite i razgovarate o onome što biste želeli da uradite sa ostacima ploda nakon pobačaja. Nastaće krvni ugrušak i može se primetiti da je tkivo čvršće ili grudvičastog izgleda, to je posteljica ili tkivo nakon rođenja. Možete ili ne morate videti tkivo koje liči na embrion ili plod. Ako se radi o ponavljajućem (ne prvom) pobačaju, možda ćete morati da sačuvate tkivo radi testiranja.

Kada se materica očisti, krvarenje će se nastaviti i smanjivati se tokom nekoliko dana. Ako se krvarenje povećava ili ostaje jarko crveno ili imate vaginalni iscedak neprijatnog mirisa ili groznicu ili neprestane grčeve – obratite se svom lekaru. Ako tkivo ploda ostane u vašoj materici, lekar može izvršiti odgovarajuću proceduru kako bi ga uklonio i tako sprečio infekciju.

Dilatacija i kiretaža uključuje širenje grlića materice i upotrebu aspiracije i/ili medicinskog instrumenta koji se naziva kireta za uklanjanje preostalog tkiva trudnoće.

Jednom kada krvarenje prestane, a grlić materice se zatvori, možete imati seksualni odnos bez preteranog rizika od infekcije. Pošto je teško znati kada se grlić materice potpuno zatvorio, većina lekara preporučuje da sačekate dve nedelje. Ponovljeni test trudnoće nakon nekoliko nedelja je važan kako biste bili sigurni da su vam se nivoi hormona trudnoće vratili u normalu. Ako osećate vrtoglavicu ili ste umorni, recite svom lekaru da vas pregleda zbog anemije.

Pobačaj u prvom tromesečju je najverovatnije slučajni događaj, koji se verovatno neće ponoviti. Ako ste imali dva ili više pobačaja u ranoj trudnoći, preporučuju se medicinski testovi koji će vam pomoći u utvrđivanju uzroka. Ako ste kod kuće kada imate pobačaj, možda ćete moći da sakupite tkivo fetusa u čistu posudu radi slanja na analizu u bolničku laboratoriju. Stavite tkivo u čistu staklenu teglu i stavite u frižider dok ga ne odnesete dalje na testiranje.

Odgovarajuće analize krvi mogu identifikovati ili isključiti hormonske, imunološke ili hromozomske poremećaje. Pregledi materice ultrazvukom, histeroskopijom, histerosalpingografijom i/ili biopsijom endometrijuma takođe mogu dati važne informacije. Čak i ako se uz testiranje ne utvrdi uzrok pobačaja – što je često slučaj – naučićete nešto o ovome. Možda ćete moći da isključite verovatne uzroke ponovljenog pobačaja i barem znati da ste učinili sve što ste mogli da dobijete odgovor.

Fizički oporavak od pobačaja kreće se od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Menstruacija će se vratiti u roku od četiri do osam nedelja. Emocionalni oporavak će verovatno potrajati duže. Dajte sebi vremena da tugujete, potražite medicinska objašnjenja i posavetujte se sa drugim ženama koje su prošle kroz isto.