Pobačaj je događaj je koji dovodi do gubitka ploda pre 20. nedelje trudnoće. Obično se dešava tokom prvog tromesečja ili prvih tri meseca trudnoće.

Pobačaji se mogu dogoditi iz različitih medicinskih razloga, od kojih mnogi nisu pod kontrolom osobe. Ali poznavanje faktora rizika, znakova i uzroka može vam pomoći da bolje shvatite ovaj događaj i dobijete bilo kakvu podršku ili lečenje koje vam je možda potrebno.

Simptomi pobačaja

Simptomi pobačaja variraju u zavisnosti od stadijuma trudnoće. U nekim slučajevima se to dogodi tako brzo da možda niste ni znali da ste trudni pre nego što se javi pobačaj.

Evo nekih od simptoma pobačaja:

·         vaginalno krvarenje

·         ispuštanje tkiva ili tečnosti iz vagine

·         jak trbušni bol ili grčevi

·         blag do jak bol u leđima.

Odmah pozovite lekara ako tokom trudnoće osetite neki od ovih simptoma. Moguće je imati i ove simptome bez pobačaja. Ali vaš lekar će želeti da uradi testove kako bi se uverili da je sve u redu.

Uzroci pobačaja

Iako postoje neke stvari koje povećavaju rizik od pobačaja, uglavnom to nije rezultat nečega što ste učinili ili niste učinili. Ako imate poteškoća u održavanju trudnoće, vaš lekar može proveriti neke poznate uzroke pobačaja.

Tokom trudnoće vaše telo isporučuje hormone i hranjive sastojke vašem fetusu u razvoju. Ovo pomaže plodu da raste. Većina pobačaja u prvom tromesečju se desi zato što se fetus ne razvija normalno. Različiti faktori mogu uzrokovati to.

Problemi vezani za genetiku ili hromozome

Hromozomi sadrže gene. U plodu u razvoju jedan set hromozoma potiče od majke, a drugi od oca.

Primeri ovih hromozomskih poremećaja uključuju:

·         Intrauterusna smrt fetusa: zametak se formira, ali prestaje da se razvija pre nego što ga ugledate na ultrazvuku ili osetite simptome gubitka trudnoće.

·         Propalo jajašce (blighted ovum): uopšte nema oblika embriona.

·         Molarna trudnoća: Oba seta hromozoma potiču od oca, ne javlja se razvoj ploda.

·         Delimična molarna trudnoća: hromozomi majke ostaju, ali otac je takođe obezbedio dva seta hromozoma.

Greške se takođe mogu pojaviti nasumično kada se ćelije embriona dele, ili zbog oštećene ćelije jajašca ili spermatozoida. Problemi s posteljicom takođe mogu dovesti do pobačaja.

Bolesti i životne navike

Različita zdravstvena stanja i životne navike takođe mogu ometati razvoj ploda. Vežbanje i seksualni odnos ne uzrokuju pobačaje. Vaš posao neće uticati na plod, osim ako niste izloženi štetnim hemikalijama ili zračenju.

Uslovi koji mogu ometati razvoj ploda uključuju:

·         loša ishrana ili neuhranjenost

·         upotreba droga i alkohola

·         stariji uzrast majke

·         neizlečene bolesti štitne žlezde

·         problemi sa hormonima

·         nekontrolisani dijabetes

·         infekcije

·         trauma

·         gojaznost

·         problemi sa grlićem materice

·         nenormalno oblikovana materica

·         jako visok krvni pritisak

·         trovanje hranom

·         određeni lekovi.

Uvek proverite sa lekarom pre nego što uzmete lekove da biste bili sigurni da je lek bezbedan za upotrebu tokom trudnoće.

Pobačaj ili menstruacija?

Mnogo puta se može dogoditi pobačaj pre nego što uopšte znate da ste trudni. Uz to, kao i kod menstruacije, neki od simptoma pobačaja uključuju krvarenje i grčeve.

Pa kako možete znati da li imate menstruaciju ili pobačaj?

Kada pokušavate da napravite razliku između menstruacije i pobačaja, treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

Simptomi: Snažni ili pogoršani bolovi u leđima ili trbuhu, kao i vaginalni prolazak tečnosti i velikih ugrušaka – mogu ukazivati na pobačaj.

Vreme: Pobačaj vrlo rano u trudnoći može da se pogrešno protumači kao menstruacija. Međutim, to je manje verovatno nakon osam nedelja trudnoće.

Trajanje simptoma: Simptomi pobačaja obično se pogoršavaju i traju duže od menstruacije.

Ako imate teško krvarenje ili verujete da imate pobačaj, treba se obratiti lekaru.

Stopa pobačaja po nedeljama trudnoće

Većina pobačaja se dogodi tokom prvog tromesečja (prvih 12 nedelja) trudnoće. Najranije nedelje trudnoće su period kada postoji najveći rizik od pobačaja. Međutim, jednom kada trudnoća dostigne 6 nedelja, taj rizik opada.

Od 13. do 20. nedelje trudnoće, rizik od pobačaja dodatno opada. Međutim, važno je imati na umu da se rizik od pobačaja ne menja mnogo nakon toga, jer komplikacije mogu nastati u bilo kojem trenutku trudnoće.

Pobačaj ne znači da kasnije nećete moći da imate dete. Čak 87% žena koje su imale pobačaj mogu kasnije da rode zdravo dete. Otprilike samo 1% žena ima tri ili više pobačaja.

Faktori rizika za pobačaj

Većina pobačaja nastaje usled prirodnih i nepreventivnih uzroka. Međutim, određeni faktori rizika mogu povećati šanse za pobačaj. Ovi uključuju:

·         telesne traume

·         izloženost štetnim hemikalijama ili zračenju

·         upotreba droga

·         zloupotreba alkohola

·         prekomerna konzumacija kofeina

·         pušenje

·         dva ili više uzastopnih pobačaja

·         gojaznost

·         hronična, nekontrolisana stanja, poput dijabetesa

·         problemi sa matericom ili grlićem materice.

Starost žene takođe može uticati na rizik od pobačaja. Žene starije od 35 godina imaju veći rizik od pobačaja u odnosu na mlađe žene. Ovaj rizik se samo povećava u narednim godinama.

Ako imate jedan pobačaj, ne povećavate rizik od ostalih pobačaja. U stvari, većina žena će kasnije moći da ima dete. Ponavljani pobačaji su zapravo prilično retki.

Vrste pobačaja

Postoji mnogo različitih vrsta pobačaja. U zavisnosti od simptoma i stadijuma trudnoće, lekar će dijagnostikovati vaše stanje kao jedno od sledećeg:

·         Potpuni pobačaj: Sva tkiva u trudnoći su izbačena iz tela.

·         Nepotpuni pobačaj: izbačeno je nešto tkiva ili posteljice, ali neki delovi i dalje ostaju u telu žene.

·         Propušteni pobačaj: embrion umire bez vašeg znanja i ne izbacujete ga.

·         Preteći pobačaj : Krvarenje i grčevi ukazuju na mogući nadolazeći pobačaj.

·         Neizbežni pobačaj: Prisutnost krvarenja, grčeva i dilatacije grlića materice ukazuje da je pobačaj neizbežan.

·         Septički pobačaj: Do infekcije je došlo u materici.

Sprečavanje pobačaja

Ne mogu se sprečiti svi pobačaji u trudnoći. Međutim, možete poduzeti korake da pomognete u održavanju zdrave trudnoće. Evo nekoliko preporuka:

·         Idite redovno na preglede tokom trudnoće.

·         Izbegavajte alkohol, drogu i pušenje tokom trudnoće.

·         Održavajte zdravu težinu pre i tokom trudnoće.

·         Izbegavajte infekcije. Temeljno operite ruke i klonite se ljudi koji su već bolesni.

·         Ograničite količinu kofeina na najviše 200 miligrama dnevno.

·         Uzmite prenatalne vitamine kako biste osigurali da vi i vaš fetus u razvoju dobijate dovoljno hranljivih sastojaka.

·         Jedite zdravu, uravnoteženu ishranu sa puno voća i povrća.

Imajte na umu da pobačaj ne znači da nećete ponovo začeti u budućnosti. Većina žena koje su imale pobačaj kasnije imaju zdrave trudnoće.

Pobačaj sa blizancima

Blizanci se obično začnu kada su dva jajašca (jajne ćelije) oplođena umesto jednog. Takođe se mogu dogoditi kada se jedno oplođeno jaje razdvoji na dva odvojena embriona.

Naravno, postoji dodatna opreznost kada je žena trudna sa blizancima. Imati više beba u materici može uticati na njihov rast i razvoj. Žene koje su trudne sa blizancima su u većem riziku za komplikacije poput prevremenog porođaja, preeklampsije ili pobačaja.

Pored toga, vrsta pobačaja koji se zove sindrom nestajanja blizanaca može uticati na žene koje su trudne sa blizancima. Sindrom nestajanja blizanaca javlja se kada se kod žene za koju je ranije utvrđeno da je trudna sa blizancima može otkriti samo jedan plod.

U mnogim slučajevima nestali blizanac ponovo se apsorbuje u posteljicu. Ponekad se to dogodi toliko rano u trudnoći da niste ni znali da ste trudni sa blizancima.

Lečenje pobačaja

Tretman zbog pobačaja može zavisiti od vrste pobačaja. Ako u telu žene nije ostalo tkivo trudnoće (potpuni pobačaj), nije potrebno lečenje.

Ako je u telu žene još uvek nešto tkiva, postoji nekoliko različitih načina lečenja:

·         nadgledanje stanja –  gde se čeka da preostalo tkivo prirodno izađe iz tela

·         medicinsko upravljanje – koje podrazumeva uzimanje lekova koji će vam pomoći da izbacite preostalo tkivo

·         hirurško lečenje – koje uključuje operativno uklanjanje preostalog tkiva.

Rizik od komplikacija kod bilo koje od ovih opcija lečenja je vrlo mali, tako da možete sarađivati sa svojim lekarom kako biste utvrdili koja opcija je najbolja za vas.

Fizički oporavak

Oporavak nakon pobačaja u trudnoći će zavisiti od toga koliko ste bili trudno pre samog pobačaja. Nakon pobačaja mogu se pojaviti simptomi poput vaginalnog krvarenja i nelagodnosti u stomaku.

Iako hormoni trudnoće mogu ostati u krvi nekoliko meseci nakon pobačaja, trebalo bi da počnete ponovo da imate normalne cikluse za četiri do šest nedelja. Izbegavajte seksualni odnos ili upotrebu tampona najmanje dve nedelje nakon pobačaja.

Podrška nakon pobačaja

Normalno je da posle pobačaja doživite širok spektar emocija. Takođe se mogu pojaviti simptomi poput problema sa spavanjem, slabe energije i učestalog plakanja.

Ako ste preopterećeni, obratite se za pomoć. Potražite savete od terapeuta.

Nakon pobačaja dobro je sačekati dok ne budete u stanju fizičke i emocionalne spremnosti pre nego što pokušate ponovo da zatrudnite.

Zapamtite da je pobačaj obično samo jednokratna pojava. Međutim, ako ste imali dva ili više uzastopnih pobačaja, vaš lekar će preporučiti testiranje kako bi otkrio šta je moglo da izazove vaše prethodne pobačaja. Ovo može da uključuje:

·         testovi krvi za otkrivanje neravnoteže hormona

·         hromozomski testovi, koristeći uzorke krvi ili tkiva

·         pregledi male karlice i materice·         ultrazvuk.