Šta je plivačko uvo?

Stručni naziv plivačkog uha je otitis eksterna- upala ušnog kanala. Zove se plivačko uho jer se često javlja kod dece i mladih odraslih koji često plivaju. Međutim, bilo koji uzrok vlage u ušnom kanalu može dovesti do iritacije, veoma sličnoj osipu  kod beba. Zapaljenje kože može ponekad da dovede do infekcije koja ume da bude veoma bolna.
Uprkos imenu, ne morate da budete plivač da biste dobili plivačko uho. Ono često nastaje kao posledica viška vlage u uhu usled rutinskih tuširanja. Vlaga može da izazove sušenje i ljuštenje kože u uvetu. Pukotina na koži koja nastaje usled češanja predstavlja ulazna vrata za bakterije ili gljivice koje napadaju tkivo ušnog kanala i uzrokuju infekciju. Plivanje u prljavoj ili zagađenoj vodi je čest uzrok plivačkog uha, jer se bakterije u vodi brzo nastanjuju u vlažnom okruženju upaljenog ušnog kanala.

Druga kožna oboljenja, kao što su seboroični dermatitis i psorijaza, takođe mogu dovesti do plivačkog uha. Još jedan čest uzrok je preterano i nepravilno čišćenje cerumena, odnosno ušnog voska. Ne samo da vosak štiti ušni kanal od viška vlage već takođe gaji prijateljske bakterije. Uklanjanje ove zaštitne barijere – pogotovo ukosnicama, noktima ili drugim predmetima koji mogu da ogrebu kožu – olakšava nastajanje infekcije. Sprej za kosu ili farba za kosu, koji iritiraju ušni kanal, mogu da dovedu do infekcije spoljašnjeg uha.plivacko uvo