Neželjena trudnoća može se sprečiti na mnogo načina: pomoću kondoma, oralnih kontraceptiva (anti-bebi pilula), ubrizganih kontraceptiva, spirala, sunđera i još mnogo toga. Sve ove metode mogu značajno smanjiti šanse za trudnoću. Na primer kondomi, kada se pravilno koriste, smanjuju šanse za trudnoću od 90% do 95%.

Ali ako par ima seks bez upotrebe kontraceptivnih sredstava ili ako kontraceptivno sredstvo zakaže (na primer, kondom pukne), a žena nema želju da zatrudni, šta može da uradi?

Postoji oblik hitne kontracepcije koji se prodaje bez recepta u apoteci ženama starijim od 18 godina. Generičko ime ovog oblika kontracepcije je levonorgestrel. To je hemikalija koja se koristi u nekim vrstama „pilula za dan posle“.

Ženski reproduktivni sistem je izuzetno složen i menstrualni ciklus uključuje nekoliko različitih hormona. Evo kako to funkcioniše:

Ubrzo nakon što žena dobije menstruaciju, njena hipofiza započinje mesečni ciklus time što izlučuje FSH (hormon koji stimuliše folikule). Ovaj hormon govori jajnicima da je vreme da se folikul (vrećica u kojoj se nalazi jajna ćelija) pripremi za ovulaciju.

Jedan folikul se razvija i počinje da se luči hormon estrogen. Estrogen uzrokuje zgušnjavanje sluzokože materice, tako da ona bude spremna da prihvati oplođenu jajnu ćeliju.

Hipotalamus i hipofiza osete da nivo estrogena u krvi raste. Kada je taj nivo dovoljno visok, hipofiza oslobađa luteinizirajući hormon (LH). Ovaj hormon govori folikulima da oslobode jajnu ćeliju u jajovod. Sperma može da oplodi oslobođenu jajnu ćeliju tokom 24-časovnog perioda.

Ako sperma oplodi jajnu ćeliju tokom tog 24-časovnog perioda i ukoliko se steknu uslovi, oplođena jajna ćelija se usadi u zadebljalu sluzokožu materice i od tog trenutka može se reći da je žena trudna. Ako se jajna ćelija ne oplodi ili ako nešto sprečava implantaciju, tj. žena ne zatrudni, ona dobija menstruaciju oko dve nedelje posle ovulacije (mada je to individualno). Ciklus se zatim ponavlja.

Iako jajna ćelija može da bude oplođena samo tokom 24 sata, sperma može da živi od tri do pet dana unutar ženskog tela. Dakle, ako žena ima nezaštićen seks tri dana pre ovulacije, postoje prilično realne šanse da će zatrudneti.

Kako deluje pilula za dan posle odnosno jutro posle?

Pilula za dan posle može da smanji rizik od trudnoće na jedan od tri načina:

  1. Može da ubije sve spermatozoide koji se nalaze u telu žene posle ejakulacije.
  2. Može da spreči oplođenu jajnu ćeliju da se usadi u matericu.
  3. Ili može da spreči ili odloži oslobađanje jajne ćelije. Levonorgestrel deluje na ovaj treći način.

Pilula za dan posle u stvari se sastoji iz dve pilule. Svaka pilula sadrži 0,75 miligrama levonorgestrela. Prva pilula se uzima što je pre moguće nakon nezaštićenog seksa, a druga 12 sati posle toga.

pilula

Naučnici veruju da levonorgestrel sprečava trudnoću bilo zaustavljanjem procesa ovulacije ili tako što sprečava da se spermatozoidi i jajna ćelija sretnu u jajovodu. Neki spekulišu da ovaj lek sprečava usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice, verovatno tako što čini da sluzokoža materice ne prima jajnu ćeliju.

Levonorgestrel radi tako što remeti prirodni hormonski ciklus. On sadrži sintetičku formu progesterona (obične kontraceptivne pilule ga sadrže u manjim dozama). Visoke doze progesterona u piluli za dan posle dovoljno ometaju hormonski ciklus da spreče oplodnju ili implantaciju.

Ako je već došlo do ovulacije, levonorgestrel će biti manje efikasan. Najefikasniji je ako se uzima pre ovulacije. Zato je važno popiti pilulu što pre nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Zbog svih ovih varijabli, pilula za dan posle nije 100 %efikasna. Ali u kliničkim ispitivanjima utvrđeno je da je 89 % delotvorna.