Pilates je mešavina joge, istezanja i gimnastike. On se fokusira na poboljšanje držanja tela vežbanjem trbušnih mišića, leđa i mišića koji stabilizuju kičmeni stub. Postoji više nivoa intenziteta pilates vežbi, od onih koje su dovoljno lagane za trudnice i starije osobe, do onih dovoljno izazovnih i rigoroznih za sportiste. Pilates je drugačiji od joge, jer podrazumeva  dinamičnije pokrete, često koristi više od jedne grupe mišića istovremeno. Dok pilates pomaže u povećanju fleksibilnosti, boljeg držanja i snage, on ne predstavlja kardio trening ili trening snage, tako da bi trebalo da bude dodatak ovim treninzima.

Pilates je pre svega za one koji žele da oblikuju i toniraju mišiće. Većina ljudi koji treba da se oslobode viška kilograma, treba da se najpre fokusiraju na osnovne programe mršavljenja kako bi smanjili svoju telesnu masu i postali zdraviji, što se najbolje postiže uravnoteženom ishranom i redovnom kardiovaskularnom vežbom.

Ako želite da smršate, preporučujemo tenis, planinarenje, šetnju, biciklizam, ples, itd … To su aktivnosti za koje ne asociramo negativna osećanja napora i obaveze, i njima je lakše baviti se na duže staze. Ako se ovim aktivnostima doda određen zdrav režim ishrane, na dobrom ste putu da ostvarite svoje ciljeve.