1. Višnje. Sveže i sušene višnje su jedan od retkih prirodnih izvora melatonina, hemijske supstance koja kontroliše unutrašnji sat i reguliše spavanje. Istraživači koji su testirali višnje utvrdili su da one sadrže visok nivo melatonina i preporučuje se da se jedu sat vremena pre spavanja ili pre puta kada želite da spavate u avionu.

2. Banane. Kalijum i magnezijum  opuštaju mišiće, a banane su njihov dobar izvor. One takođe sadrže amino kiselinu L-triptofan, koja se u mozgu pretvara u 5-HTP. 5-HTP se pretvara u serotonin (neurotransmiter koji opušta) i melatonin.

3. Hleb. Hrana bogata ugljenim hidratima okidač je za proizvodnju insulina, koji izaziva pospanost tako što ubrzava oslobađanje serotonina i triptofana, dve hemikalije u mozgu koje vas opuštaju i pomažu vam da utonete u san.

4. Ovsena kaša. Kao i hleb, činija ovsene kaše izaziva povećanje nivoa šećera u krvi, što izaziva proizvodnju insulina i oslobađanje hemikalija u mozgu koje će vas uspavati.  Ovas je takođe bogat melatoninom, koji mnogi ljudi uzimaju u obliku suplementa kako bi lakše zaspali.

5. Toplo mleko. Kao i banane, mleko sadrži aminokiselinu L-triptofan, koja se pretvara u 5-HTP, a 5-HTP u serotonin koji opušta. Ono je takođe bogato kalcijumom, koji promoviše san.

P.S.Da li ste znali da se u reklamama za mleko umesto mleka koristi bela farba?