Sedamdesetih godina imati proširene vene na nogama za dame je značilo nošenje pantalona i elastičnih čarapa, ne bi li se prekrilo estetsko narušavanje ovog oboljenja. Uznapredovanem medicine, načini lečenja i preventiva proširenih vena se značajno promenila, odnosno poboljšala.

Najčešće se javljaju na nogama i to obliku plavičaste vidne mreže kapilara ili zadebljalih venskih sudova iznad nivoa kože. Ne samo da predstavljaju vizuelni problem već ometaju i normalnu funkciju, na prvom mestu krvotoka, a zatim i samih nogu. Mogu se javiti otekline, osećaj težine u listovima i bolovi. Ovo oboljenje je u stvari loša cirkulacija venske krvi kroz vene (venska krv vraća krv iz kapilara u srce), a dešava se usled deformiteta venskog zida kao i zastoja u cirkulaciji.

Kako su uzroci različiti (bilo da je to nasledni faktor, dugo stajanje, sedenje, loša ishrana), kada pristupate lečenju najbolje je najpre utvrditi uzrok nastanka. To se najpreciznije utvrđuje ultrasondičnim pregledom, gde se vidi stanje venskog zida i do kog stadijuma je oboljenje došlo. Kada se utvrde uzroci i stanje vena onda se pristupa lečenju, a evo i nekoliko načina:

1. Kreme i pilule

Ako kompresivne čarape (elastične čarape) nisu najbolji izlaz za Vas, možete pribeći lečenju pomoću krema i nekih oralnih sredstava, koji imaju anti-inflamatorne sposobnosti i prirodne biljke u sebi, kao i vitamin E. Oralna sredstva na bazi kestena su takođe preporučljiva, međutim postoje oprečna mišljenja kad su ovi načini lečena u pitanju. Mnogi doktori tvrde da efekat nije zadovoljavajući i da mazanjem i lekovima ne možemo mnogo uticati na proširene vene, ali svakako ublažavamo probleme koje one stvaraju, kao što su bol i otekline.

2. Kompresivne čarape

Najmanje invazivna metoda lečenja proširenih vena su svakako kompresivne čarape. One deluju tako što zbog svoje elastičnosti rasterećuju vensku cirkulaciju i omogućavaju bolji protok venske krvi. Međutim, nisu toliko praktične za nošenje, pa njihovo korišćenje nije tako učestalo, ali ipak ih venerolozi preporučuju.

3. Ligacija ili iklasična operacija vena.

Ova invazivna odnosno hirurška metoda u lečenju proširenih vena jedna je od najčešće izvođenih intervencija kod ovog oboljenja u prošlom veku. Ona podrazumeva vezivanje a zatim i otklanjanje iste. Radi se pod opštom anestezijom, a period oporavka je negde od oko šest nedelja. Rezovi se rade u visini prepona, pa do skočnog zgloba u zavisnosti od zahvaćenosti obolele vene. Zbog napredovanja medicine, ova metoda se smatra zastarelom i danas se ne primenjuje tako često.

4. Endovenozna laserska ablacija

Ova metoda je minimalno inavazivna i radi se pod lokalnom anestezijom. Radi se umetanjem šuplje cevi kroz glavnu venu, gde se pomoću lasera zapečati obolela vena. Tada je krv primorana da teče kroz sporedni venski sistem, što smanjuje opterećenje obolele i čak je vraća u normalan oblik. Period oporavka je dve nedelje, a stopa uspešnosti oko 90%. Zbog svojih prednosti, ovaj zahvat je sve poularniji, mada ne i toliko povoljan.

5. Skleroterapija

Ovaj način lečenja se izvodi pomoću tehnike ubrizgavanja slanog rastvora kroz dilatacionu, odnosno oštećenu venu. Iritirajući sluzokožu oštećenog zida vene, vremenom je pretvara u ožiljak koji se apsorbuje u telu. Međutim zbog avog reverzibilnog karaktera, ova metoda nije toliko primenljiva, naročito jer ima svojih ograničenja (pacijenti koji imaju problem sa glavnom venom ili oni koji su već radili neku drugu intervenciju na venama ne smeju da se podvrgnu ovom načinu lečenja).

PREVENCIJA

1. Ne prekrštaje noge dok sedite. Možete biti dame i bez toga.

2. Redovno vežbajte i krećite se što više, kako biste poboljšale cirkulaciju svojih nogu!

3. Podignite blago noge dok odmarate, nekih 15.cm od podloge. To će rasteretiti vensku cirkulaciju.

4. Izbegavajte, ako je ikako moguće, dugo stajanje i sedenje ili posle toga se obavezno krećite.

5. Izbegavajte nošenje uske odeće, naročito u struku.