Trudnoća ne samo da menja vaše telo – već i način na koji hodate. Vaše težište se prilagođava, zbog čega možete imati poteškoća u održavanju ravnoteže.

Imajući to u vidu, nije čudo da 27% trudnica doživi pad u trudnoći. Srećom, vaše telo ima nekoliko zaštitnih mera za zaštitu od povreda. Tu pomaže i zaštitni efekat amnionske tečnosti i jaki mišići u materici.

Padovi mogu da se dese bilo kome, ali kada se dese padovi u trudnoći – evo nekoliko važnih stvari koje treba znati.

Pad u trudnoći: moguće komplikacije

Vaša materica verovatno neće pretrpeti trajno oštećenje ili traumu od laganog pada. Ali ako je pad veoma jak ili se dogodi pod određenim uglom, moguće je da biste mogli doživeti neke komplikacije – uključujući i pobačaj u trudnoći

Primeri potencijalnih komplikacija povezanih sa padovima uključuju:

·        abrupcija placente

·        slomljene kosti kod buduće mame

·        izmenjen mentalni status

·        povreda lobanje fetusa.

Oko 10% žena koje padnu tokom trudnoće traži medicinsku pomoć.

Kada se javiti lekaru?

Većinu slučajeva manji pad u trudnoći neće biti dovoljan da stvori problem vama i/ili vašoj bebi. Ali postoje neki simptomi koji ukazuju na to da ćete možda morati da potražite lekara. Ovi simptomi uključuju:

·        Imali ste pad u trudnoći koji je rezultirao direktnim udarcem u stomak.

·        Curenje amnionske tečnosti i/ili vaginalno krvarenje.

·        Osećate jake bolove, posebno u karlici, stomaku ili materici.

·        Doživljavate brže kontrakcije ili počinjete sa kontrakcijama.

·        Primetili ste da se beba ne kreće toliko često.

Ako osetite ove ili druge simptome koji vas mogu zabrinuti, pozovite lekara ili potražite hitno medicinsko lečenje.

Ispitivanje povrede

Ako doživite pad u trudnoći, prvo što će lekar uraditi je da vas proveri da li ima povreda zbog kojih može biti potrebno lečenje. Ovo može uključivati slomljenu ili povređenu kost ili bilo kakve povrede grudnog koša koje mogu uticati na vaše disanje.

Nakon toga, vaš lekar će proceniti vašu bebu. Neki testovi koje mogu koristiti uključuju merenje srčanog tona fetusa pomoću doplera ili ultrazvuka.

Vaš lekar će vas takođe pitati da li ste primetili bilo kakve promene koje bi mogle ukazivati na zabrinutost za vaše dete, kao što su kontrakcije, krvarenje iz materice ili osetljivost materice.

Vaš lekar može koristiti kontinuirano elektronsko praćenje ploda. Ovo nadgleda bilo kakve kontrakcije koje imate, kao i otkucaje srca vaše bebe. Uz pomoć ovih informacija, vaš lekar može utvrditi da li imate bilo kakve komplikacije poput abrupcije posteljice ili sporih otkucaja srca.

Takođe se može preporučiti analiza krvne slike i određivanje krvne grupe. To je zbog toga što žene koje imaju Rh-negativnu krvnu grupu mogu biti izložene riziku za unutrašnje krvarenje koje bi moglo uticati na njihovu bebu. Ponekad, lekari preporučuju da žena primi Rho-GAM injekciju kako bi se smanjila verovatnoća za povrede.

Sprečavanje budućih padova u trudnoći

Ne možete uvek sprečiti pad u trudnoći, ali možete preduzeti neke korake da sprečite buduće padove. Preduzmite ove korake da biste se zadržali na dve noge:

·        Da biste izbegli klizanje, pažljivo pogledajte površine po kojima hodate, da li ima vode ili druge tečnosti.

·        Nosite cipele sa podrškom ili nelepljivom površinom.

·        Izbegavajte cipele s visokom petom.

·        Koristite sigurnosne mere poput držanja za gelendere dok se spuštate niz stepenice.

·        Izbegavajte da nosite teške predmete zbog kojih ne vidite svoje noge.

·        Hodajte po ravnim površinama kad god je to moguće i izbegavajte hodanje po travnatim površinama.

Ne biste trebali da izbegavate fizičke aktivnosti zbog straha od pada. Umesto toga, isprobajte aktivnosti na ravnim površinama poput staze za treniranje.

Tokom vaše trudnoće, vaš lekar će nastaviti da prati položaj vaše bebe kao i placente. Redovna prenatalna nega i upravljanje bilo kakvim stanjima koja mogu nastati tokom trudnoće mogu vam pomoći da rodite zdravu bebu.

Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje posle pada, nazovite lekara ili odmah potražite medicinsko leč