Oticanje gležnjeva i stopala su uobičajena pojava i obično nisu razlog za zabrinutost, naročito ako ste dugo stajali ili hodali. Ali stopala i gležnjevi koji su dugo otečeni ili su praćeni drugim simptomima mogu da signaliziraju ozbiljan zdravstveni problem. U ovom članku govorićemo o mogućim uzrocima naticanja stopala i skočnih zglobova i daćemo vam savete o tome kada treba da pozovete doktora.

Komplikacije trudnoće

Oticanje članaka i stopala je normalno tokom trudnoće. Iznenadno ili preterano oticanje, međutim, može biti znak preeklampsije, ozbiljnog stanja koje je praćeno visokim krvnim pritiskom i proteinima u urinu posle 20. nedelje trudnoće. Ako imate jak otok ili oticanje praćeno drugim simptomima kao što su bol u stomaku, glavobolja, smanjenu učestalost mokrenja, mučnina i povraćanje, ili poremećaj vida, javite se odmah lekaru.

Povreda stopala ili članaka

Povreda stopala ili skočnog zgloba može dovesti do otoka. Najčešća pojava je uganuće zgloba, koje se javlja kada se napravi pokret koji izaziva istezanje ligamenata koji drže zglob na mestu više nego što je to normalno. Da bi se smanjio otok nastao usled povrede stopala ili članka, mirujte kako biste izbegli korišćenje povređene noge, koristite ledene obloge, uvijte stopalo ili članak kompresionim zavojem, i podignite nogu na stolicu ili jastuk. Ako otok i bol ne prolaze uz kućno lečenje, obratite se svom lekaru.

Limfedem

Limfedem je posledica skupljanja limfne tečnosti u tkivima zbog odsustva ili problema sa limfnim sudovima ili posle uklanjanja limfnih čvorova. Limfa je tečnost bogata proteinima koja normalno putuje duž široke mreže sudova i kapilara. Filtrira se kroz limfne čvorove koji zarobljavaju i uništavaju neželjene supstance, kao što su na primer bakterije. Kada postoji problem sa sudovima ili limfnim čvorovima, međutim, tok ove tečnosti može biti blokiran. Ako se ne leči, nakupljanje limfe može da ometa zarastanje rana i dovede do infekcije i deformacija. Limfedem je uobičajena pojava nakon terapije zračenjem ili uklanjanja limfnih čvorova kod pacijenata sa kancerom. Ako ste prošli lečenje raka i imate problem sa oticanjem, obratite se odmah svom lekaru.

Venska insuficijencija

Oticanje članaka i stopala često je rani simptom venske insuficijencije, stanja u kojem se krv nepravilno pomera gore uz vene iz nogu i stopala do srca. Normalno je da vene čine da krv teče nagore pomoću ventila koji dozvoljavaju kretanje krvi samo u jednom pravcu. Kada se ovi ventili oštete ili oslabe, krv curi nazad niz krvne sudove i tečnost se zadržava u mekom tkivu donjeg dela nogu, posebno u gležnjevima i stopalima. Hronična venska insuficijencija može dovesti do promena na koži, čireva na koži i infekcija. Ako imate znakove venske insuficijencije trebalo bi da posetite lekara.

Infekcija

Otok u nogama i zglobovima može biti znak infekcije. Osobe sa dijabetičnom neuropatijom ili drugim nervnim problemima stopala imaju veće šanse da dobiju infekcije stopala. Ako imate dijabetes, važno je da pregledate svakodnevno stopala u potrazi za plikovima i čirevima, jer oštećenje nerava može da poništi osećaj bola te problemi sa stopalima mogu brzo napredovati. Ako primetite nadutost nogu ili plik koji se pojavi i izgleda zaraženo, obratite se odmah lekaru.

Krvni ugrušak

Ugrušci krvi koji se formiraju u venama nogu mogu zaustaviti tok krvi iz nogu nazad do srca i izazvati oticanje članaka i stopala. Ugrušci krvi mogu biti površni (oni nastaju u venama odmah ispod kože), ili duboki (stanje poznato kao duboka venska tromboza). Duboki ugrušci mogu da blokiraju jednu ili više glavnih vena nogu. Ovi ugrušci mogu biti opasni po život, ako se oslobode i odputuju u srce i pluća. Ako imate otok na jednoj nozi, zajedno sa bolom, povišenom temperaturom, i promene u boji pogođene noge, javite se smesta lekaru.

stopala

Bolesti srca, jetre ili bubrega

Ponekad oticanje može ukazivati na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima. Članci koji nateknu uveče mogu biti znak zadržavanja soli i vode zbog srčane insuficijencije. Bolesti bubrega mogu izazvati oticanje stopala i članaka. Kada bubrezi ne funkcionišu pravilno, tečnost se može gomilati u telu. Bolesti jetre mogu uticati na proizvodnju proteina albumina, koji sprečava da krv iscuri iz krvnih sudova u okolna tkiva. Neadekvatna proizvodnja albumina može dovesti do curenja tečnosti. Gravitacija uzrokuje nakupljanje tečnosti najviše u nogama i člancima ali tečnost se može sakupljati i u stomaku i grudima. Ako je vaš otok praćen drugim simptomima, uključujući malaksalost, gubitak apetita, i gojenje, obratite se što pre svom lekaru. Ako osećate da vam ponestaje daha ili imate bol, pritisak ili stezanje u grudima, pozovite hitnu pomoć.

Nuspojava lekova

Mnogi lekovi mogu da izazovu oticanje stopala i gležnjeva kao mogući sporedni efekat. To su:

  1. Hormoni, npr. estrogen i testosteron
  2. Blokatori kalcijumovih kanala, tip leka za krvni pritisak, koji uključuje nifedipin, amlodipine, diltiazem, felodipin, i verapamil
  3. Steroidi, uključujući androgene i anaboličke steroide i kortikosteroide
  4. Antidepresivi, uključujući: triklitse, desipramin i amitriptilin i monoamin
  5. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi
  6. Lekovi za dijabetes

Ako sumnjate da otok može biti povezan sa lekom, posavetujte se sa lekarom. Iako koristi leka mogu biti veće nego problemi sa otokom, teži otok može da zahteva promenu doze leka ili vrste leka.