Osteoartritis je najčešće oboljenje zglobova, pri kojem dolazi do oštećenja ili stanjivanja i gubitka zglobne hrskavice. Pri tome zglob je otečen, bolan, ukočen, crven, povećana je lokalna temperatura u predelu obolelog zgloba. Bol može  biti toliko jak da onemogući kretanje, i nastaje kao posledica trenja između zglobnih površina između kojih se više ne nalazi dovoljan sloj zglobne hrskavice koji će to trenje da umanji.

Osteoartritis je često povezan sa starosnim promenama na zglobovima.

Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći u borbi sa bolom uzrokovanim osteoartritisom:

Smanjite kilažu.

S obzirom da su zglobovi opterećeni težinom segmenata koji se nalaze iznad njih, veoma je važno regulisati prekomernu telesnu težinu kako bi se smanjio pritisak na zglobove.

Istraživanja su utvrdila da gubitak samo pola kilograma telesne mase rasterećuje zglobove za 2 kilograma.

Ukoliko održavate idealnu telesnu težinu to umanjuje šanse od nastanka ovog oboljenja, jer je prekomerna telesna težina glavni faktor rizika u nastajanju osteoartritisa.

Da bi postigli zdravu telesnu težinu neophodna je redovna fizička aktivnost, u kombinaciji sa vežbama snage i aerobnim treninzima.

Smanjite unos zasićenih masti

Unos zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu, punomasnim mlečnim proizvodima i puteru u direktnoj je vezi sa nastankom hronične upale zglobova.

Ukoliko unosite velike količine životinjskih masti, simptomi artritisa se pogoršavaju.

To važi i za prženu hranu i margarin.

Mononezasićene masti, kao što je maslinovo ulje, umanjuju upalne procese u organizmu. Zato unosite što više ribe i maslinovog ulja, a smanjite unos masnog i dimljenog mesa.

Jedite više voća i povrća

Da biste postigli terapeutski učinak pomoću ovih namirnica, potrebno je da unosite 3-5 obroka voća i povrća dnevno.

Najučinkovitije je voće i povrće jarkih boja, poput pomorandže, šargarepe, bundeve, paprike i papaje. Oni sadrže karotenoide, koji smanjuju upalne procese u organizmu.

Kod osoba sa umerenim i teškim bolovima u kolenima koji su posledica osteoartritisa upotreba kombinacije glukozamina i kondroitina dala je dobre rezultate.

Ukoliko se odlučite za dodatke ishrani, izaberite glukozamin sulfat u kombinaciji sa kondroitinom sulfatom. Treba imati na umu da je osteoartritis jedina vrsta artritisa koja može imati koristi od ovih dodataka. Oni ne pomažu osobama sa reumatoidnim artritisom.

Ukoliko ste alergični na školjke ne upotrebljavajte glukozamin.

Unosite omega-3 masne kiseline

Konzumirajte ribu i plodove mora, koji osim masnih kiselina sadrže i druge nutritijente korisne za obolele od artritisa.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su korisne i u prevenciji bolesti srca.

Najbolji izvori ovih kiselina su ribe poput lososa, sardine, skuše, haringe i tune.

Ostali izvori uključuju lan, laneno ulje, orahe i zeleno lisnato povrće.