Bubašvabe su odvratni insekti koji su štetni za ljude. Oni su direktno povezani sa prljavštinom i smećem, i jedan su od glavnih prenosioca štetnih mikroorganizama. Zbog toga je veoma važno da ih se trajno otarasite.
Bubašvabe su među štetočinama koje najčešće naseljavaju mnoge domove. Noću traže hranu u kuhinjama, ostavama, kantama, odvodima i kanalizaciji. Naučnici kažu da bubašvabe „preporučuju“ dobre izvore hrane jedne drugima tako što komuniciraju pomoću hemikalija, i tako uspevaju vrlo brzo da zagade neki prostor. Iznenađujuće moćno i prirodno sredstvo protiv bubašvaba je lišće lovora koje ljudi vole zbog njegovog prijatnog mirisa i ukusa. Bubašvabe, s druge strane, ne podnose lovorovo lišće. Isto važi i za mrave i moljce. Sve ove insekte odbija miris lovora.

Upotreba lovorovog lišća je potpuno nenasilan način da se rešite bubašvaba. Sve što treba da uradite je da postavite lišće oko gnezda bubašvaba, na mestima gde ih najčešće nalazite i mogućih mesta gde bubašvabe ulaze u kuću. Lišće lovora poređajte i ispod kuhinjskih uređaja – šporeta, frižidera…Bubašvabe vole da budu na vlažnim mestima, tako da ne zaboravite da stavite lovorovo lišće i u kupatilo i podrum. Možete koristiti sveže ili suvo lišće lovora. Lovorovo lišće samleveno u prah oslobađa mnogo jači miris.

Lovorovo lišće odbija i leptirice koje se hrane brašnom, žitaricama i drugom hranom u vašim kuhinjskim ormarićima. Nalepite lišće na unutrašnje strane ormarića.

Lovorovo lišće ima sličan efekat kao borna kiselina na bube, ali je manje invazivan i jednostavnije je koristiti ga. Takođe, lovorovo lišće je jeftinije i možete ga držati u blizini hrane. Ne sadrži nikakve toksine, tako da je potpuno bezbedno i za vašu decu i ljubimce. Možete ga čak staviti u posude sa brašnom i drugim suvim namirnicima da biste bili sigurni da ih insekti neće naseliti. Ako se plašite da će hrana poprimiti miris lovora, možete lišće pričvrstiti za poklopac posude u kojoj držite hranu koju želite da spasite od insekata. Svakih par nedelja promenite lišće, kada primetite da je izgubilo svoj miris.

Sličan efekat imaju i beli luk, citrusi i nana jer i oni imaju jak miris od kojeg insekti beže.

Podelite ovaj članak sa prijateljima i porodicom, i pomozite im da se oslobode bubašvaba brzo i prirodno…