Kožni osip na licu je vrlo neprijatna pojava, a može biti i bolna. Neki osipi se sami po sebi povlače, dok drugi zahtevaju medicinski tretman. Nabrojaćemo nekoliko najčešćih osipana licu, kao i preventivne mere kojima se uspešno može izbeći njihovo pojavljivanje.

Kožni osip predstavlja zapaljenje (infekciju) kože, koja nastaje kao reakcija na različite uzročnike –alergeni, toplota, lekovi. Naša koža je otporna na spoljašnje uticaje jer joj je glavna uloga da štiti naše telo od raznih opasnosti iz okoline. Međutim, gljivice, bakterije i virus, kao stalni napadači  u jednom trenutku oslabe njen imunitet i ona reaguje. Ta reakcija se uglavnom ispoljava u vidu crvenila, crvenih pečata, sitnih bubuljica, mrlja, tačkica, nekad i plikova. Površina, oblik i boja kože variraju u zavisnosti od uzročnika i samog tipa osipa. Estetski problem je onaj koji je najveći, jer je osip na licu upadljiv i osoba koja ga ima nerado ga nosi.

Vrste osipa

Osip od vrućine – ova vrsta osipa je najčešća i javlja se usled izlaganja velikim toplotama i vlažnim uslovima. Uglavnom je praćen crvenilom i svrabom, ali se postepeno i bez nekog specijalnog tretmana povlači.

Ekcem- osip koji se javlja kako odgovor na zapaljenje kože lica. Uzročnici mogu biti alergeni iz spoljašnje sredine, mada i šminka genetskog porekla može biti uzrok pojave ekcema na koži. Često se javlja i kao jedan od simptoma bolesti dijabetesa, ali pritom je povezan sa sušenjem kože na dlanovima.

Zapaljenje kože kontaktom- javlja se kontaktom sa alergenima različitog porekla (polen, životinjske dlake, hemikalije). Odlikuje se svrabom, a često i plikovima.

Koprivnjača- urtikarija, predstavlja alergijsku reakciju na virusne infekcije iz okoline, nagla temperaturna kolebanja, kao i na ujede insekata. Ispoljava se u obliku crvenih površina, koje izgledaju kao reakcja kože na žarenje koprivom. Može da svrbi i pecka.

Herpes Zoster- vrsta herpesa, odnosno virusne infekcije, koja se ispoljava sitnim mehurićima koji su ispunjeni vodom. Brzo se širi i može da bude bolan.

Varičela Zoster- nastaje uglavnom kod onih koji su nekad imali ovčije boginje, kada se deo virusa učauri uglavnom u interkostalnim nervima. Kada imunitet opadne u određenoj meri,  reakcija kože. Varičela zoster se tretira medicinski, uz obavezan savet lekara, a posle tretiranja u trajanju od nekoliko dana, ona se povlači. 

Rosacea- hronični inflamatorni poremećaj, infekcija kože koja izaziva bubuljice na nosu, obrazima, čelu i bradi. Pojavljuje se s vremena na vreme, uglavnom bukne i podseća na akne.

Većina kožnih osipa nije opasno i može se lečiti „na svoju ruku“, naravno sa pažnjom i praćenjem razvoja osipa i uvek uz savet apotekara. Postoje različite kreme, antihistaminskog tipa, sa propolisom, mentolom i još nekim sastojcima koji ublažavaju svrab i crvenilo. Najvažnija je higijena ruku i lica, suzdržavanje od izlaganja suncu i upotrebe kozmetičkih preparata, sem ako su preporučeni za rešavanje ove problematike.

Eliminisanje različitih hemikalija iz upotrebe, alkohola i brze hrane svakako će umanjiti predispoziciju za ovakve reakcije, kao i preosetljivost na određene alergene iz spoljašnje sredine. Savet lekara opšte prakse i dermatologa uvek je dobrodošao, a usled pogoršanja simptoma  obavezan!