Svaka veza je drugačija. Srećom, ne postoji samo jedan način da imate zdravu vezu – to ne bi uopšte bilo zanimljivo. Kako da znte da li je vaš odnos sa partnerom zdrav? Šta da uradite da poboljšate svoj odnos sa partnerom?

Navešćemo osam znakova da vaša veza dobro funkcioniše.

1. Emocionalna podrška: Vi i vaš partner pronalazite utočište u vašoj vezi u vreme nevolja, veza vam daje osećaj udobnosti i olakšanja.

2. Osećate da vas partner prihvata i voli: I vi i vaš partner osećate se potpuno prihvaćeno i voljeno. Ovo važi čak i kada imate nesuglasice.

3. Cenite vaš odnos: Oboje cenite svoju vezu i ona je prioritet u vašim životima. Takođe posvećujete dovoljno vremena da vezu negujete i u njoj uživate.

4. Odnos vam obezbeđuje sigurnost i oslonac: Veza vam daje osećaj podrške i sigurnosti dok istražujete svoje pojedinačne ciljeve van odnosa. Važno je, međutim, da druge aktivnosti ne deluju destruktivno na vaš odnos, na primer kada se bračni drug toliko bavi svojim hobijem da zapostavlja partnera i porodicu.

5. Poverenje: Vi i vaš partner verujete jedno drugom da nećete učiniti ništa što bi moglo da naudi vašoj vezi. Takođe verujete jedno drugom da ćete pružiti emotivnu podršku kada je to potrebno.

6. Osećate se prijatno i opušteno u intimnim situacijama. Nemate problema sa deljenjem vaših intimnih misli i osećanja. Ne osećate se ugroženo kada to radite. Pored toga, ne predstavlja vam problem da zavisite jedno od drugoga a da istovremeno održavate svoje odvojene identitete i lične potrebe. Jedno drugo shvatate kao podršku.

7. Individualno samopoštovanje: Oboje imate osećaj samopoštovanja koji je odvojen od veze, ali ga u isto vreme veza podržava i neguje. U zdravom, srećnom odnosu, partneri ne moraju da biraju između osećanja bliskosti i slobode da budu ono što jesu.

8. Efektivno i brižno rešavanje konflikata: Vi razgovarate o stresnim situacijama, događajima ili aspektima svog odnosa na učtiv način. Brinete o osećanjima partnera, pomažete mu da ih lakše podnese, a zatim rešavate problem kao tim.

Podelite svoje mišljenje sa nama u prostoru za komentare ispod.