Odložena menstruacija je čest problem sa nekoliko potencijalnih uzroka, a trudnoća nije jedini.

Šta je odložena menstruacija?
Odložena menstruacija je problem koji se zove amenoreja. Postoji mnogo različitih razloga koji mogu izazvati iѕostanak menstruacije.

Stres može biti ogroman faktor, ali osim toga, neadekvatna ishrana ili preterano vežbanje takođe može da izazove kašnjenje menstruacije. Žene sa ovim problemom treba da jedu hranu i bilje koji hrane organizam i pomažu u smanjenju stresa.
Ugađajte sebi malo. Nema ništa loše u uživanju u toploj kupki svako veče, u vreme kada treba da dobijete menstruaciju. U vodu možete dodati malo ulja lavande. Bilo bi lepo da upalite sveće, pustite umirujuću muziku, i budite fini prema sebi. Lavanda je biljka poznata po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima.

Ako je moguće, bilo bi dobro da budete u društvu drugih žena koje u tom momentu imaju menstruaciju. Poznata je činjenica da žene sinhronizuju svoje cikluse. Feromoni pušteni tokom menstruacije izgleda da izazivaju reakciju kod drugih žena. Čak je i nauka dokazala ovu tvrdnju, tako da možemo da pokušamo da uspostavimo svoj menstrualni ciklus na ovaj način.

Kako da razlikujete menstrualno i nemenstrualno krvarenje?

Šta može izazvati kašnjenje menstruacije?

Prva pomisao svake žene nakon prve zakasnele menstruacije je trudnoća. U takvim trenucima, testovi za trudnoću su najbolje rešenje. Međutim, ako žena nije trudna, onda bi to moglo biti nešto drugo. Kada se menstruacija ne pojavi na vreme, to može biti pomalo uznemirujuće, posebno za seksualno aktivne žene.

Saznajte više o menstruaciji u trudnoći ovde.

Trudnoća, naravno, nije jedini mogući uzrok odložene menstruacije. Postoje mnogi faktori, kako unutar tela tako i u našim životima koji mogu da izazovu kašnjenje ovulacija i menstruacije. Kada trudnoća nije faktor, najčešći uzrok je da se ovulacija nije desila po rasporedu, zbog čega je i menstruacija odložena. Prirodni proces nalaže da kako bi menstruacija mogla se dogodi, ovulacija mora da se desi prva (ovo naravno nije uvek slučaj).
Onda menstruacija sledi 14 dana kasnije – ukoliko se ne dogodi začeće. Period od 14 dana između ovulacije i menstruacije je prilično dosledna pojava kod većine žena, ali ako još nije došlo do ovulacije, malo je verovatno da će bilje uzrokovati početak menstruacije. Telo mora da završi svoj ciklus pre nego što može da krene da krvari. U slučajevima kada menstruacija samo kasni, preporučljivo je da se opustite i čekate.

Kliknite ovde za dodatne razloge propuštene ili neredovne menstruacije.

Biljni lekovi zaodloženu menstruaciju
Poznato je da bilje može ublažiti problem odložene menstruacije. Naime, bilje za čišćenje jetre poput korena maslačka i i čička može da pomogne. Ako imate istoriju neredovnoh ciklusa možda će vam prijati suplement bobica drveta čedan koji dobro deluje na jajnike.

Travar ili naturopata može vam možda pomoći da ispravite neravnotežu prirodno i nežno. Zapravo, mnogi ljudi veruju da je odložena menstruacija poruka koju telo pokušava da pošalje. Mora postojati razlog zašto menstruacija kasni. Ako uzrok nije trudnoća, onda je razlog povezan sa fizičkim ili emocionalnim razlozima. Nije uvek moguće shvatiti zašto žensko telo ovo radi.

Bilje za odloženu menstruaciju

Žene koje žele da vide da li im bilje može pomoći da menstruacija počne, mogu da počnu sa peršunom, vrlo blagom biljkom koja je prilično dobra za zdravlje. 3 ili 4 šolje dnevno bi trebalo da bude dovoljno. Menstruacija obično počne narednog dana, ali ako vaše telo nije spremno i ne počne, samo mu dajte nedelju dana i pokušajte ponovo. Peršun je biljka bogata kalcijumom, magnezijumom, niacinom, fosforom, vitaminom C, i vrlo bogata kalijumom i vitaminom A.

I neke druge biljke imaju svoje osobine i svoj način podsticanja početka menstruacije. Međutim, materica mora da bude spremna da krvari, inače krv jednostavno nije tu.

Neke biljke mogu ometati trudnoću ili oštetiti fetus. Ako žena koristi bilje blagog karaktera, a trudnoća je razlog za odloženu menstruaciju, to ne bi trebalo da oštetiti embrion u razvoju.

Kada ću dobiti menstruaciju?

Kada menstruacija izostane 3 meseca ili duže, to se zove amenoreja, ili odložena menstruacija. Sve kraće od toga samo znači da vam menstruacija kasni. Uzroci amenoreje su razni. Neki su mnogo ozbiljniji od drugih, poput neuhranjenosti, poremećaja u ishrani, nenormalne telesne mase (gojaznost ili mala telesna težina). Ponekad dijabetes, hipotireoza, depresija, nedostatak ovulacije zbog pilule, takođe mogu da izazovu odloženu menstruaciju. U nekim slučajevima razlog za odloženu menstruaciju je nedovoljna proizvodnja hormona, policistični jajnici, a ponekad čak i tumori.

Ako je menstruacija izostala 3 meseca ili više i niste trudni, trebalo bi da posetite lekara. Neredovne menstruacije i odložene menstruacije najčešće su rezultat hormonske neravnoteže ili bolesti policističnih jajnika. Trebalo bi da uradite hormonske testove i transvaginalni ultrazvuk koji će pokazati stanje vaših jajnika.

Kako sport utiče na menstruaciju?
Fiziološki i estetski zahtevi sinhronog plivanja su slični zahtevima gimnastike i plesa. Međutim, sinhronizovani plivači su poznati po tome da pate od menstrualnog poremećaja u istoj meri kao i žene gimnastičari i plesači. Oni doživljavaju poremećenu ishranu, amenoreju, kao i osteoporozu.