Studija na više od 44.000 pacijenata obolelih od koronavirusa je pokazala da je oko 15% pacijenata starijih od 80 godina umrlo.

Pacijenti u svojim 50-im godinama su imali stopu smrtnosti koja je bila tri puta viša od stope smrtnosti pacijenata u 40-im godinama.

Koronavirus je stigao na svaki kontinent osim na Antarktik, ali ne zaražava sve pacijente podjednako.

Nedavna studija iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da korona virus najozbiljnije pogađa starije osobe sa već postojećim zdravstvenim problemima. Otprilike 80% slučajeva koronavirusa su blagi, pokazalo je istraživanje.

Studija je prikupila podatke više od 44.000 potvrđenih pacijenata u Kini do 11. februara. Ona nudi jedan od najširih prikaza toga kako COVID-19, bolest uzrokovana korona virusom, deluje kod ljudi.

Podaci ukazuju da se šanse čoveka da umre od ove bolesti povećavaju sa godinama. Ovo je stopa smrtnosti za svaki uzrast, pokazalo je istraživanje:

Godine         Stopa smrtnosti od korona virusa

10-19           0.2%

20-29           0.2%

30-39           0.2%

40-49           0.4%

50-59           1.3%

60-69           3.6%

70-79           8%

80+             14.8%

Studija nije izveštavala o smrtnim slučajevima kod dece mlađe od 10 godina, koja su predstavljala manje od 1% pacijenata.

Pacijenti u dobi od 10 do 19 godina imali su istu stopu smrtnosti kao i pacijenti u svojim 30-im, ali pacijenti u 50-im godinama imali su stopu smrtnosti koja je bila tri puta viša od stope smrtnosti kod pacijenata u 40-im godinama.

Stopa smrtnosti bila je dramatično viša među pacijentima u 70-im i 80-im godinama, verovatno zbog toga što mnogi od njih imaju zdravstvena stanja koja postoje od ranije.

Na primer, koronavirusni bolesnici sa srčanom bolešću imali su stopu smrtnosti od oko 10%, dok oni sa dijabetesom imaju stopu smrtnosti od oko 7%.

Oko tri četvrtine kineskih pacijenata nije imalo zdravstvenih problema. Stopa smrtnosti za tu grupu bila je nešto ispod 1%.

Međutim, statistika smrtnosti mogla bi se promeniti kako se korona virus širi po celom svetu.

„Ako zaista otkrijemo da postoji mnogo više slučajeva nego što se zapravo prijavljuje – i da je jedan od osnovnih razloga za to samo što ne otkrivamo asimptomatske ili blage ili umereno simptomatske slučajeve koji na kraju ne traže zdravstvenu zaštitu – tada će se naše procene stope smrtnosti za slučaj verovatno smanjiti „, rekla je za Business Insider Lauren Ancel Meiers, epidemiolog sa Univerziteta u Teksasu u Austinu.

COVID-19 je usmrtio više od 4.000 ljudi i zarazio više od 116.000. Nastao je u Vuhanu, gradu u centralnoj Kini sa najviše stanovnika, i od tada se proširio na više od 100 drugih zemalja. Oko 70% slučajeva je zabeleženo u kontinentalnoj Kini.