Sunce je dobro u malim dozama jer obezbeđuje apsorpciju vitamina D, ali dugotrajno sunčanje je danas ili rezultat neznanja o opasnosti dugom izlaganju suncu ili luda hrabrost.

Čak i povremeno dnevno izlaganje oštećuje kožu izazivajući prerano starenje i predkancerogene lezije (izrasline na koži koje mogu biti ravne ili ispupčene).

SPF 30 ili viši je prva stvar koju treba da tražite kada birate kremu za sunčanje.

Takođe potražite oznake UVA i UVB blokatora na pakovanju. Najbolji blokatori će sadržati sastojke kao što su titanijum dioksid ili cink oksid.

Pravilo broj jedan: Ne čekajte da stignete na plažu ili bazen, pa da se tek onda namažete. Nanesite kremu za sunčanje odmah posle tuširanja.

Sunčeva svetlost se sastoji od dve vrste UV zraka: UVB zraka, koji uzrokuju opekotine, i UVA zraka, od kojih koža potamni. Iako obe vrste zraka mogu da povećaju rizik od raka kože, oštećenja kože i bore, od proizvoda za sunčanje se zahteva da sadrže samo UVB zaštitu.

Stručnjaci se slažu da treba izbegavati sunce između 11 i 15 časova, a zrake sunca treba uloviti rano ujutro ili kasno popodne da bi obezbedili odgovarajući nivo vitamina D u svom telu.

U SAD su rađena istraživanja koja ukazuju na neefikasnost, pa čak i štetnost većine proizvoda za sunčanje, i to poznatih marki krema za sunčanje kao što su Coppertone i Neutrogena. Ti proizvodi ne samo što ne pružaju dobru zaštitu, već sadrže i štetne hemikalije.

Ovo istraživanje je pokazalo da proizvodi Olay Complete sa SPF 30 navodno zadovoljavaju kriterijume. Npr. losion za lice Olay Complete sa SPF 30 efikasan je i bezbedan i sadrži UVA i UVB zaštitu.

Sastojak Oxybenzone – popularni UV filter u mnogim kremama za sunčanje – mnogi smatraju štetnim za zdravlje, jer može da poremeti hormone, a čak je i kancerogen.

Pravilno korišćenje kreme za sunčanje je ključno za zaštitu kože. Dermatolozi preporučuju da se puna šaka kreme nanese na sve delove kože izložene suncu 30 minuta pre izlaganja i da se svaka dva sata opet nanosi, ali i odmah posle izlaska iz vode ili obilnog znojenja.

Stručnjaci se slažu da decu mlađu od 6 meseci ne treba direktno izlagati suncu. Deci je potrebna krema za sunčanje sa SPF 30 ili višim, i treba je nanositi često. Ako vas nerviraju kreme za sunčanje, pokušajte da koristite fizičke barijere, kao što su ranije pomenuti titanijum dioksid ili cink oksid. Clinique, Estee Lauder i još neke kozmetičke linije prave tečne pudere za lice koje predstavljaju fizičku barijeru od sunca i predstavljaju idealnu zaštitu za lice, vrat, spoljašnji deo šaka i dekolte.

Takođe, nikada ne nosite sjaj za usne na bazenu ili plaži jer on ubrzava potencijalni rak usana. Ako morate da obojite usne, prvo nanesite kremu za sunčanje na njih, pa tek onda stavite neki neproziran mat ruž, mada je najbolje naneti samo kremu za sunčanje na usne. Nosite šešir (ako farbate kosu, on će zaštititi vašu kosu od isušivanja i farbu od oksidacije i poprimanja crvenih nijansi), i ne zaboravite naočare za sunce jer sunce oštećuje i oči.