Muškarci sa niskim nivoom imaju povećan rizik od dijabetesa

Nizak nivo testosterona kod muškaraca može da poveća rizik od dobijanja dijabetesa, sugerišu istraživanja.

Naučnici su otkrili da je nizak nivo testosterona povezan sa rezistencijom na insulin, hormon koji kontroliše nivo šećera u krvi. Ova studija po prvi put je pokazala da nizak nivo testosterona u masnom tkivu može doprineti nastanku dijabetesa tipa 2.

Testosteron je prisutan u celom telu. Nizak nivo testosterona povezan je sa gojaznosti za koju se zna da povećava rizik od dijabetesa. Testosteron deluje na masne ćelije preko molekula poznatih kao androgeni receptori. Androgeni receptori omogućavaju testosteronu da aktivira gene koji su povezani sa gojaznošću i dijabetesom.

Studija je pokazala da se kod miševa javlja insulinska rezistencija kada je funkcija testosterona poremećena, bez obzira na telesnu težinu. Neke studije u kojima su testirani ljudi takođe su pokazale da nizak nivo testosterona povećava rizik od dijabetesa bez obzira da li je osoba gojazna ili ne. Spekuliše se da stariji muškarci imaju veći rizik od razvoja dijabetesa, jer se nivo testosterona kod muškaraca smanjuje kako oni stare.

Jedna studija pokazala je da se miševi koji nemaju androgene receptore u masnom tkivu brže debljaju nego drugi miševi i postaju otporni na insulin kada unose puno masne hrane.

Naučnici veruju da protein RBP4 igra ključnu ulogu u regulisanju insulinske rezistencije kada je nivo testosterona poremećen. Oni su ustanovili da je nivo RBP4 veći kod miševa kod kojih je poremećena uloga testosterona. Nalazi ovih istraživanja mogu dovesti do razvoja novih tretmana koji regulišu proizvodnju RBP4 i smanjuju rizik od dijabetesa kod muškaraca sa nižim nivoom testosterona. Istraživači sada planiraju da proučavaju pacijente sa dijabetesom tipa 2 kako bi videli da li njihovi nivoi testosterona koreliraju sa nivoom RBP4.

Da sumiramo, nizak nivo testosterona povezan je sa povećanom gojaznosti, a samim tim i sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Povećan rizik može postojati i kada osoba nije gojazna. Međutim, rizik je najveći kada se unosi masna hrana. Zato je važno da osobe koje imaju nizak nivo testosterona brinu o svojoj ishrani i težini.

Izvor: medicalnewstoday.com