Kada ti je bešika nepouzdana, razne vrste svakodnevnih situacija mogu postati stresne. Ko još želi da brine o neugodnom curenju urina svaki put kada se zakikoće? Pisaćemo o deset navećih pokretača curenja urina iz bešike i načinima da ih držite pod kontrolom.

1. Smejanje ili kijanje

Zašto urin procuri?

Mišići dna karlice koji podržavaju bešiku i uretru možda su kod vas oslabljeni, pa kada se smejete, spoj između mokraćne cevi i bešike možda ne može da drži urin tako čvrsto kao što bi trebalo.

Šta da uradite

Idite u WC u redovnim intervalima. To se zove treniranje bešike, i vremenom će bešika možda naučiti kako da ne popusti kada to najmanje želite.

Uzmite uput za fizioterapeuta koji je specijalizovan za jačanje dna karlice. Možete naučiti vežbe kojima ćete da povratite kontrolu nad tim mišićima.

Vežbajte dvostruko mokrenje. Ako je inkontinencija (nemogućnost da zadržite urin) izazvana nepotpunim pražnjenjem bešike, vratite se u kupatilo nakon nekoliko minuta nakon što ste ispraznili bešiku kako biste izbacili preostali urin.

Izbegavajte situacije koje mogu dovesti do popuštanja bešike. Ako dugo niste bili u kupatilu i neko počne da priča vic, nemojte da oklevate da se izvinite i odete do WCa.

2. Trčanje, skakanje, i vežba

Zašto dolazi do curenja urina?

„Urinarna inkontinencija indukovana vežbanjem“ je termin za inkontinenciju koja se dešava u toku fizičkog napora. Kada su mišići dna karlice slabi, mišići bešike i uretre nemaju podršku koja im je potrebna da budu u potpunosti zategnuti i da zadrže mokraću. Trčanje, skakanje, šutiranje, i svaki drugi ozbiljan napor može izazvati oslobađanje urina.

Šta da uradite

Nemojte se plašiti da pričate o tome. Moda ćete se iznenaditi ako saznate da 30 do 40 odsto žena ima ovaj problem – to nije retkost ali niko ne priča o tome. Pitajte svog lekara da vas posavetuje.

Prijavite se za terapiju dna karlice. Specijalista će vam pokazati Kegelove vežbe koje su osmišljene da izgrade snagu u dubokim trbušnim mišićima koji podržavaju bešiku.

Idite u WC kada vežbate. Ispraznite bešiku pred fizički napor i u toku vežbanja.

Ne pijte previše vode. Čaša vode od dva deci pre nego što počnete da vežbate je sasvim dovoljno, kažu stručnjaci, ali mnoge žene piju mnogo više vode. Sačuvajte ostatak za vreme i nakon treninga.

Nosite tampon.

3. Seks

Zašto procuri urin (mokraća) tokom seksa?Zašto imam osećaj da ću da se upiškim tokom seksa, ili pre orgazma?

Seksualna aktivnost vrši pritisak na stomak, uretru i bešiku, što može da izazove inkontinenciju (popuštanje bešike tj. curenje urina). Stimulacija i uzbuđenje takođe mogu da izazovu nagonsku inkontinenciju.

Šta da uradite

Ograničite unos tečnosti do sat vremena pre seksa.

Ispraznite bešiku neposredno pre seksa.

Radite karlične vežbe redovno da dobijete kontrolu nad bešikom. Ove vežbe poboljšavaju seks.

Izaberite pozicije koje će manje verovatno izazvati inkontinenciju. Ako je žena na muškarcu, ona lakše kontroliše svoje karlične mišiće i stres izazvan penetracijom (ulaženjem penisa u vaginu); ulaz od pozadi stavlja manji pritisak na bešiku i uretru.

4. Alkohol

Zašto se desi curenje urina

Ne samo da je alkohol stimulans bešike, već je takođe i diuretik, stimliše telo da brzo izbacuje tečnosti.

Šta da uradite?

Izaberite mešana pića. Džin i tonik – sa puno tonika – mnogo je blaži prema bešici nego čist viski.

Nemojte dodavati so na ranu. Ne mešajte pića koja iritiraju bešiku, na primer alkohol sa kolom ili sokom od limuna, jer će onda verovatnije doći do curenja.

Pijte manje alkohola.

Posle svakog alkoholnog pića pijte vodu jer ćete tako brže izbaciti alkohol iz organizma.

5. Kafa i čaj

Zašto procuri urin

Kofein je dvostruka nevolja jer je dijuretik i stimuliše bešiku. Dakle, kafa vas tera da brzo i često praznite bešiku.

Šta da uradite?

Izbacite kofein iz ishrane koliko god je to moguće. Kofeina ima i u crnoj čokoladi i čaju. Ako ne možete da započnete dan bez šoljice kafe, popijte posle nje čašu vode kako biste ublažili stimulativne efekte. Takođe, ograničite kafu i čaj na jutro. Ako morate da trčite do WCa, verovatno ne želite da se to dešava dok pokušavate da spavate.

6. Gazirani sokovi

Zašto procuri urin?

Gazirani sokovi sadrže CO2, kofein, i ukuse bazirane na kakau, a sve su to stvari koje iritiraju bešiku. Mnogi stručnjaci kažu da je dijetalna kola gora nego kafa za ljude sa inkontinencijom, jer pored svih gore nabrojanih sastojaka, ona sadrži i veštačke zaslađivače, dakle četiri različita sastojka koja iritiraju bešiku.

Šta da uradite?

Eksperimentišite. Kada vam je potrebno hladno osvežavajuće piće, probajte i druge opcije kao što su limunada, biljni ledeni čaj ili gazirana mineralna voda. Ako ste ovisnik o koka koli, postepeno smanjujte dnevni unos.

7. Lekovi

Zašto urin iscuri iz bešike

Lekovi koji opuštaju mišiće u drugim delovima tela često opuštaju i mišiće mokraćne bešike i uretre. Takođe, neki lekovi podstiču veću proizvodnju i izbacivanje urina, dok vas drugi čine pospanim i manje opreznim. Neki primeri:

  • Alfa-blokirajući lekovi koji snižavaju krvni pritisak slabe sposobnost bešike da zadrži urin.
  • Diuretici podstiču proizvodnju i izbacivanje urina.
  • Neki antidepresivi i ostali lekovi sa antiholinergičnim efektima blokiraju neuritransmitere i uzrokuju grčeve bešike.
  • Neki sedativi i pilule za spavanje opuštaju mišiće i čine da utonete u dubok san.

Šta da uradite?

Pročitajte nuspojave na uputstvu za lek. Ako mislite da lek utiče na bešiku, proverite navedene neželjene efekte da vidite da li su među njima urinarni problemi ili inkontinencija. Pratite kako lek utiče na vas iz dana u dan, a onda razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je moguće da se prebacite na alternativne lekove.

8. Infekcije urinarnog trakta

Zašto se desi curenje?

Kada infekcije urinarnog trakta iritiraju sluzokožu bešike, rezultat može da bude jak, iznenadni poriv za mokrenjem. A možda nećete ni znati da imate urinarnu infekciju, neke infekcije ne izazivaju lako uočljive simptome. Takođe mogu postojati i drugi simptomi, kao što su svrab ili peckanje, ili neprijatan miris, na primer na ribu.

Šta da uradite

Uradite potrebne analize da proverite da li imate urinarnu infekciju.

Ako vam se čini da često imate urinarne infekcije ili infekcija nikako ne nestaje, pitajte svog lekara da li možda imate intersticijski cistitis, hronično stanje koje može da dovede do inkontinencije.

9. Jako uske farmerke, hulahopke

Zašto urin procuri?

Postoji razlog zašto lekari uvek govore da ne treba nositi usku odeću jer ona može da doprinese pojavi vaginalnih infekcija ili infekcija urinarnog trakta. Protok vazduha sprečava zarobljavanje vlage i stvaranje plodnog tla za bakterije. Nošenje tesnih farmerki ili debelih hulahopki duži period može dovesti do infekcije bešike i drugih urinarnih infekcija, koje dovode do inkontinencije.

Šta da uradite

Dajte vašem telu pauzu. Makar dok ste kući nosite širu odeću.

Sačuvajte helanke samo za vežbanje. Čim dođete kući, istuširajte se i presvucite u nešto labavije.

Izaberite pamučne čarape i donji veš, a ne najlonski i sintetički. Što više likre ima u hulahopkama, to su one elastičnije.

Nosite hulahopke za broj veće.

10. Zatvor

Zašto dolazi do curenja urina?

Donji deo debelog creva i rektuma se nalazi u blizini bešike i deli s bešikom mnoge nerve. Kada imate tvrdu stolicu u rektumu, ovi nervi postaju preterano aktivni, pa se samim tim povećava potreba za češćim uriniranjem.

Šta da uradite

Unosite više vlakana kroz ishranu. Vlakna sprečavaju zatvor i potpomažu funkcionisanje mišića urinarnog trakta.

Uzmite laksative povremeno da očistite debelo crevo i rektum.

Pijte dosta vode u redovnim intervalima.

Jedite više voća i povrća. Voda u voću i povrću sprečava zatvor.