Iako mnoge žene smatraju da je njihov mesečni ciklus prava misterija, kod nekih žena on je potpuno nepredvidiv. Ako imate neredovne menstruacije (tj. vaš ciklus ne počinje svakih 21 do 36 dana), verovatno ne ovulirate ili ovulirate neredovno. Otprilike 30 procenata problema sa neplodnošću uzrokuje izostanak ovulacije odnosno oligo ili anovulacija.

Šta je anovulacija?

Ovulacija je kada vaše telo oslobađa jajnu ćeliju koja se može oploditi i vi tada ostajete u drugom stanju. To se obično događa 11 do 21 dan nakon prvog dana menstruacije. Ako možete da predvidite da ćete imati menstruaciju na svaka 24 do 32 dana, najverovatnije ovulirate. S druge strane, kada ne ovulirate i nemate menstrualni ciklus, to se naziva anovulacija.

I dalje možete imati menstruaciju čak i ako ne ovulirate. (Tehnički, to nije menstruacija, ali praktično i dalje imate krvarenje.) Vaša menstruacija počinje kada se endometrijum ili sluznica materice ljušti 12 do 16 dana nakon ovulacije. Ali ako ne ovulirate, endometrijum i dalje može napustiti matericu i izazvati krvarenje kada ne može da se održi ili kada nivo estrogena opadne.

Ako su menstruacije neredovne, možda imate oligoovulaciju i nažalost, možda imate problem sa plodnošću.

Šta uzrokuje anovulaciju?

Evo najčešćih uzroka anovulacije:

Sindrom policističnih jajnika: Sedamdeset posto anovulacije uzrokovano je sindromom policističnih jajnika. Generalno se pojavljuje u kasnim tinejdžerskim godinama. Povećanje testosterona može prouzrokovati akne, višak dlaka na telu i menstrualne cikluse duže od 35 dana.

Funkcionalna hipotalamična amenoreja (FHA): Žene sa prekomernom telesnom težinom, koje su imale poremećaje ishrane ili koje ekstremno vežbaju, mogu se boriti sa FHA.

Umanjena rezerva jajnika: Budući da se žene rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati, neke žene imaju manje jajnih ćelija zbog različitih uzroka (genetski, medicinski, hirurški, itd.). Ovo smanjuje šansu za ovulaciju i začeće.

Problemi sa hipotalamusom i hipofizom: Ove žlezde u mozgu kontrolišu hormone za ovulaciju, uključujući disfunkciju štitne žlezde ili hiperprolaktinemiju.

Prevremena menopauza (ili prevremena insuficijencija jajnika): Ovaj poremećaj se dešava kada jajnici žene otkažu pre nego što napuni 40 godina. Iako je to ponekad neobjašnjivo, uzrok može biti i hemoterapija ili zračenje.

Menopauza: Menopauza se dešava oko 50. godine, kada funkcija jajnika prirodno opada i jajnici prestaju da ovuliraju.

Šta se dešava kada je anovulacija hronična?

Mnogi tretmani za anovulaciju su jednostavni i efikasni.

Lečenje određenih uzroka: Ako lekar može odrediti određeni uzrok anovulacije, lečenje tog uzroka može biti jednostavno. Na primer, nezdrava telesna težina – prekomerna ili nedovoljna – može prouzrokovati anovulaciju. Dostizanje odgovarajuće težine za vas može biti rešenje. Problemi poput hiperprolaktinemije (nivoi hormona prolaktina u krvi viši od normalnih) i hipotiroidizam mogu se lečiti lekovima.

Medicinska indukcija ovulacije: Lekari imaju mnogo različitih lekova koje mogu koristiti za izazivanje ovulacije

Hirurško izazivanje ovulacije: Lekari mogu da koriste minimalno invazivnu hiruršku tehniku koja se naziva laparoskopija da bi popravili probleme u jajniku.

Nažalost, neki uzroci anovulacije se ne mogu lečiti. Ali šta god kod vas bio slučaj, niste sami. Razgovarajte sa svojim lekarom. Okružite se ljudima koji vas slušaju i koji mogu da vas podrže. Bez obzira na sve, imate sve što je potrebno da biste se nosili sa ovim problemom.