Šta se to zapravo događa sa našim stomakom i crevima kada je stomak nadut?

Stručnjaci kažu da je nadutost posledica nagomilavanja gasova u crevima. Kao uzrok tome najčešče se navode:

– pogrešan izbor hrane,

– način na koji unosimo hranu i

– netolerancija na određene namirnice.

Istraživanja i ankete su potvrdile da podgrejana i neadekvatno obrađena hrana može izazvati nadutost. To se objašnjava promenom molekularne strukture sastojaka u podgrejanom jelu, pri čemu se stvara otporan skrob koji se ne može svariti u tankom crevu, pa prelazi u debelo crevo, gde bakterija koja pomaže razgradnju stvara gasove.

Zatim, unošenje gaziranih napitaka, kao i predugo žvakanje žvake može dovesti do ovog neprijatnog osećaja, jer se gutanjem vazduha akumuliraju “zaglavljeni” gasovi u crevima. Brzo jedenje, odnosno “halapljivo” gutanje hrane takođe može biti uzrok.

Mahunarke, žitarice, sveže voće, semenke kao zdrave dnevne grickalice, dijeta bazirana samo na proteinima, sugar free namirnice (jer sadrže ksilitol i oksitol)-svi ovi činioci ishrane mogu biti uzrok nadimanja.

Period ovulacije kod žena može dovesti do nadutosti zbog povećanog nivoa progesterona, a kod terapije antiobioticima može se narušiti prirodna bakterijska flora i isto tako izazvati nadutost.

Nedovoljna fizička aktivnost, kao i  unošenje nedovoljne količine tečnosti tokom dana, predstavljaju dobru podlogu za nastanak neprijatnog osećaja nadutosti i gasova u stomaku.

Mnogi psiholozi tvrde da i stres može dovesti do nadutosti.

Kako osećaj nadutosti najčešće nije posledica anatomskih promena u stomaku, prevencija se sastoji u tome da povedemo računa o tome šta unosimo i kako to unosimo. Moramo “osluškivati” i pratiti svoj stomak u tome šta mu prija ili na šta je netolerantan.

Kada jedete, činite to što sporije i sa uživanjem, jer ćete tako bolje osetiti ukus i uneti manju količinu hrane.

Krećite se što više, budite fizički aktivni, izbegavajte gazirane napitke i predupredićete taj nelagodan osećaj, bol, a i potencijalnu neprijatnost ukoliko dođe do ispuštanja ”zaglavljenih” gasova u spoljašnju sredinu.

Takođe, visoko je preporučljiva upotreba probiotika, od kojih se izdvaja Active Probiotic, koji u svom sastavu ima čak 6 različitih vrsta probiotskih kultura i obložen je specijalnim ovojnicama koje omogućavaju da sadržaj probiotika dospe u celosti do ciljanog mesta delovanja, tj. do debelog creva.

Više o proizvodu Active Probiotic možete pročitati ovde:https://planetazdravlja.com/resite-se-gasova-i-stomacne-nadutosti/