Iako neki ljudi i dalje razmišljaju o plodnosti kao o „problemu žene“, trećina svih slučajeva neplodnosti uključuju probleme isključivo muškog partnera. Neplodnost kod muškarca može biti jedini razlog da par ne može da dobije dete, ili jednostavno može doprineti teškoćama koje njegov partner ima da zatrudni.

Dakle, i muškarci treba da urade analize plodnosti, baš kao i žene. Takođe je važno da se to što ranije učini. Iako će neki muškarci možda želeti da odlože testiranje – moguće da bi izbecgli neprijatnosti – rano testiranje može poštedeti njihove partnere nepotrebnih neugodnosti i troškova. To je takođe dobar način da se brzo suze potencijalni problemi.

Testiranje plodnosti

Prva stvar koju muški partner treba da uradi je da ode kod urologa. Nakon fizičkog pregleda, lekar će naručiti analize sperme, kojima se proverava njen kvalitet i kvantitet. Uzorak se daje na klinici na kojoj se vrši analiza sperme ili negde u blizini jer je važno da se analize brzo obave. Davanje uzorka sperme je vrlo jednostavno, ma koliko vam bilo neprijatno, a može vam uštedeti mesece brige i stresa.

Ako analize pokazuju normalne rezultate, moguće je da će vas lekar još jednom poslati da ih uradite kako bi potvrdio rezultate. Dva normalna rezultata obično znače da muškarac nema nikakve značajne probleme neplodnosti. Ako nešto u rezultatima izgleda neregularno, lekar može narediti dalje testove koji će otkriti u čemu je problem.

Šta analize sperme mogu da otkriju:

  • Azoospermiju. Spermatozoidi se ne proizvode, ili se spermatozoidi ne pojavljuju u spermi.
  • Oligospermija. Proizvodi se malo spermatozoida.
  • Problemi sa pokretljivošću spermatozoida. Ako se spermatozoidi ne kreću normalno, oni će manje verovatno biti u stanju da oplode jajnu ćeliju.
  • Problemi sa morfologijom sperme.Problemi sa oblikom i strukturom – ili morfologijom – sperme mogu izazvati neplodnost.

Iako ova medicinska stanja mogu biti direktni razlog zašto ne možete da ostanete u drugom stanju, ona takođe mogu biti izazvana nekom bolešću. Vaš lekar će verovatno želeti da dalje istraži problem, pa će vas poslati na analize krvi i urina ili da radite neke druge analize.

Razlozi muške neplodnosti

Postoji velik broj razloga za mušku neplodnost. Neki su uzrokovani fizičkim problemima koji sprečavaju da se spermatozoidi normalno ejakuliraju u spermi. Drugi utiču na kvalitet i proizvodnju spermatozoida.

Mogući problemi muške plodnosti

Polno prenosive bolesti ili druge infekcije.

Genitalne infekcije poput hlamidije i gonoreje mogu izazvati neplodnost kod muškaraca. Neplodnost se često može rešiti tako što se izleči infekcija.

Blokade, urođeni defekti ili fizička oštećenja.

U nekim slučajevima, muškarci se rađaju sa blokadama u delovima testisa ili drugim abnormalnostima koje sprečavaju spermatozoide da dospeju u spermu. Fizička trauma testisa, prostate, kao i uretre mogu dovesti do problema sa plodnošću. Operacija u nekim slučajevima može rešiti problem.

Retrogradna ejakulacija.

Kod ovog poremećaja, sperma ne izlazi iz penisa tokom ejakulacije, već umesto toga ulazi u bešiku. To može biti izazvano dijabetesom, nekim lekovima i operacijom bešike, prostate ili uretre (mokraćne cevi).

Genetska oboljenja.

Iako se to retko dešava, neka genetska bolest može biti uzrok neplodnosti, na primer cistična fibroza ili hromozomski poremećaji.

Autoimuni problemi.

U nekim slučajevima, imuni sistem može pogrešno ciljati ćelije sperme i tretirati ih kao da su virus. To dovodi do oštećenja spermatozoida.

Hormonalni problemi.

Pojedini hormonski disbalansi – u hipofizi i štitnoj žlezdi, na primer – mogu da dovedu do neplodnosti. Vaš lekar može predložiti lečenje pomoću lekova.

Seksualni problemi.

Erektilna disfunkcija (impotencija) i prerana ejakulacija imaju uticaj na plodnost. Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana psihološkim problemima kao što su anksioznost, osećanje krivice ili niskog samopoštovanja. Takođe može biti izazvana fizičkim problemima, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, visok holesterol i srčane bolesti. Pored toga, impotencija može biti sporedni efekat nekih lekova kao što su antidepresivi. Razgovarajte sa svojim lekarom o načinima lečenja seksualnih problema.

Varikočela.

Varikočela je uvećana, proširena vena koja nastaje u skrotumu i sprečava krv da teče kako treba. Varikočelu ima 15% svih muškaraca i do 40% muškaraca koji su neplodni. Iako varikočele mogu biti faktor u muškoj neplodnosti, novije studije dovode u pitanje to da li operacija uopšte rešava problem.

Ostali faktori kod neplodnosti muškaraca

Prekomerno vežbanje: istraživanja su pokazala da preterano vežbanje može dovesti do oslobađanja previše steroidnih hormona. To može uticati na plodnost.

Stres

Gojaznost

Upotreba droga, alkohola ili pušenje, korišćenje droga kao što su marihuana i kokain, i uzimanje steroida može smanjiti broj spermatozoida u spermi.

Izloženost toksinima i ekološkim opasnostima, pesticidima, olovu, zračenju, radioaktivnim materijama, živi i teškim metalima može da utiče na plodnost.

Toplota, mada efekat je obično privremen, visoka temperatura u testisima smanjuje proizvodnju spermatozoida. Velika toplota može da bude uzrokovana nošenjem odeće koja je preuska i zadržava toplotu, često voženje biciklom, ili previše često kupanje u kadi sa toplom vodom ili korišćenje saune.

Zatrudnjivanje i problem muškog infertiliteta

Ako ste dobili dijagnozu da ste neplodni, treba da razgovarate sa vašim lekarom o promenama u svakodnevnim navikama i ponašanju koje mogu povećati šanse za začeće.

Ako imate mali broj spermatozoida u spermi, lekar može preporučiti ređe seksualne odnose u cilju izgradnje bolje koncentracije spermatozoida. Takođe bi trebalo da pitate lekara da li treba da uzimate vitamine. Neke skorašnje studije su otkrile da muškarci mogu da poboljšaju koncentraciju spermatozoida u spermi uzimajući kombinaciju folne kiseline i cinka.

Ako imate abnormalne nivoe hormona, vaš lekar može preporučiti hormonsku terapiju.

U nekim slučajevima gde muškarac pati od blage neplodnosti, veštačka oplodnja ili druge tehnike asistirane reprodukcije, mogu biti od pomoći.

Ako muškarac nema spermatozoida u spermi, postoji nekoliko tehnika uzimanja spermatozoida iz testisa. Ali faktori kao što su loš kvalitet sperme, loš kvalitet jajne ćelije i starost majke mogu smanjiti šansu za uspeh tehnika asistirane reprodukcije.