Mit je da će opuštanje ili „davanje vremena“ prevazići neplodnost. To je medicinski problem koji se često uspešno leči.

Širom sveta, više od 3 miliona beba rođeno je putem in vitro oplodnje ili IVF-a. I drugi tretmani su uspešni. Za najmanje polovinu parova koji traže pomoć, žena zatrudni.

Uočite znakove

Većina parova treba da poseti lekara nakon godinu dana pokušavanja da začnu dete bez uspeha. Ako ste žena starija od 35 godina ili imate nepravilan menstrualni ciklus – a pokušavate da zatrudnite 6 meseci – potražite lekara što pre. I vaš partner bi trebalo.

Česti problemi kod muškaraca

Ako ste muškarac, neke od stvari zbog kojih bi vaša partnerka mogla teže da zatrudni su:

  • Mali broj spermatozoida
  • Smanjena pokretljivost spermatozoida
  • Izobličeni spermatozoidi
  • Blokirani kanali sperme.

Glavni razlozi za neplodnost kod žena

Najčešći problemi su:

  • Jajnici koji ne otpuštaju jajnu ćeliju regularno
  • Blokirani jajovodi
  • Problemi u grliću materice ili materici.

Vreme i praćenje

Ponekad je tajming glavni izazov kada želite zatrudneti. Isprobajte test za ovulaciju kod kuće koji predviđa plodne dane, kada je najveća šansa da zatrudnite. Ovaj test beleži porast hormona pre nego što jajnici oslobode jajnu ćeliju. Možda ćete morati da radite ovaj test iznova tokom nekoliko dana.

Problemi sa ovulacijom?

Lekovi mogu da pomognu ako ne ovulirate – kada telo ne otpušta jajnu ćeliju iz jajnika. Najčešći izbor lekova za ovakvu neplodnost kod žena je Klomifen. Otprilike polovina žena koje ga uzimaju zatrudneće, obično u roku od tri ciklusa. Imajte na umu da je verovatnije da ćete zatrudneti sa blizancima (ili više!) jer ovaj lek čini da jajnici otpuštaju više od jedne jajne ćelije istovremeno.

Hormoni koji se ubrizgavaju

Ako ne zatrudnite nakon uzimanja Klomifena tokom 3 do 6 meseci, vaš lekar može da preporuči ubrizgavanje hormona plodnosti koji će vam pomoći da ovulirate. Na raspolaganju je širok spektar lekova koji dobro deluju. Otprilike polovina žena koje ovuliraju zatrudne uzimajući ih. Ovi lekovi takođe mogu povećati verovatnoću da nosite blizance ili više.

Hirurgija za blokirane jajovode

Ponekad ožiljci sprečavaju jajnu ćeliju da putuje do jajovoda. To se može dogoditi ako imate stanje zvano endometrioza ili ako ste imali karlične infekcije ili operacije. Lekari mogu da pokušaju da izvade ono ožiljno tkivo hirurškim putem, što bi moglo povećati izglede da imate dete.

Intrauterina oplodnja (IUI)

To je popularan postupak za lečenje mnogih problema kada je u pitanju neplodnost. Doktori stavljaju spermu u vašu matericu, dok ovulirate. Možda ćete morati da uzimate lekove za pokretanje ovulacije. IUI je jeftiniji i jednostavniji postupak od IVF (in vitro oplodnje), ali stope trudnoće su mnogo niže.

Donacije sperme

Kada je u pitanju neplodnost kod muškaraca, plodne žene mogu izabrati intrauterinu oplodnju koristeći spermu od davaoca. Može biti potrebno nekoliko pokušaja, ali stopa trudnoće je veća od 80%. Vi i vaš partner možda želite prvo da posetite savetnika kako biste bili sigurni da ste oboje spremni da odgajate dete koje nije biološki povezano sa ocem.

In vitro oplodnja (IVF)

Ova opcija pruža nadu kada drugi tretmani za neplodnost kod žena i muškaraca ne rade. Direktno kombinuje jajnu ćeliju i spermatozoid u laboratoriji. Lekari tada rastuće embrione postavljaju u vašu matericu. IVF može biti skup postupak, a prosečni ciklus u Srbiji košta 3000 evra.

Šta je ICSI?

Lekari mogu da ubrizgavaju spermatozoid direktno u jajnu ćeliju u laboratoriji. Ova tehnika, nazvana ICSI (intracitoplazmatsko ubrizgavanje sperme), pomaže kada je muškarčev broj spermatozoida vrlo nizak ili se spermatozoidi ne kreću dobro. Kada je oplođeno jajašce spremno, ono ide u matericu žene kroz normalan IVF proces.

IVF sa jajnom ćelijom donatora

Ako ste žena koja je napunila 40 godina, imate loš kvalitet jajne ćelije ili niste imali uspeha u prethodnim ciklusima, možda biste želeli da razmotrite donatora jajne ćelije. To uključuje kombinovanje spermatozoida sa jajnom ćelijom doniranom od strane druge žene. Ako postupak uspe, zatrudnećete sa detetom koje je biološki povezano sa vašim partnerom, ali ne i sa vama.

IVF rizici

Da bi povećao šanse za uspeh, vaš lekar može istovremeno da prebaci dva do četiri embriona istovremeno. Ali to znači da možete zatrudneti sa blizancima, trojkama ili čak četvorkama. Nošenje više od jedne bebe povećava rizik od pobačaja, anemije, visokog krvnog pritiska i drugih komplikacija. Takođe čini verovatnijim prevremeni porođaj. Postalo je uobičajenije prebacivanje jednog embriona da bi se izbegli ti zdravstveni rizici. Razgovarajte o rizicima sa lekarom.

IVF sa transferom blastociste

U standardnom IVF-u, lekari prebacuju embrione u vašu matericu kada dostignu fazu od 2- do 8- ćelija. Ali u ovom postupku, embrioni prvo rastu 5 dana. Lekari ih nazivaju blastocistama, i oni biraju 1 ili 2 najzdravija za transfer u vašu matericu. Ovim se oslobađate šanse da ćete imati trojke i dalje zadržavate visoku stopu uspeha.

Donatori embriona

Ako IVF ne radi za vas ili želite jeftiniju opciju, razmislite o upotrebi embriona donora. Oni dolaze od parova koji su završili postupak. Transfer košta manje od standardnog ili IVF-a sa donatorskom jajnom ćelijom. Međutim, kada zatrudnite, vaša beba neće biti biološki povezana sa vama ili sa partnerom.

Šta treba znati o surogatstvu

Ako odaberete ovu opciju, sarađujete sa drugom ženom koja pristaje da bude „gestacijski surogat.“ Specijalisti koriste IVF da bi napravili embrione sa vašim jajnim ćelijama i spermom vašeg partnera. Surogat prolazi kroz trudnoću nakon IVF-a. Beba će biti biološko dete vas i vašeg partnera.

Saveti za izbor klinike za lečenje neplodnosti

Postavljajte puno pitanja o njihovim postupcima i troškovima. Obavezno razmotrite najnovije tehnike i uključite vas i vašeg partnera u odluke. Lečenje neplodnosti je dugoročan proces i želite da se osećate sigurno u vezi sa svojim izborom.

Prirodni načini da povećate svoje šanse

Nekoliko promena u načinu života može doneti razliku. Ako pušite, prestanite. Pušenje smanjuje plodnost za muškarce i žene i smanjuje stopu trudnoće. U jednom istraživanju, muškarci koji su napustili cigarete, iskusili su povećanje broja spermatozoida za 800%. Takođe, proverite ishranu. Da li je zdrava? Pitajte svog lekara o dodacima ishrani. Neki vitamini i minerali mogu poboljšati izglede za začeće.

Da li akupunktura pomaže?

Pokazala se obećavajućom. Sve više parova koristi ovaj popularni oblik tradicionalne kineske medicine da se izbore sa neplodnošću. Istraživanja pokazuju da akupunktura može poboljšati kvalitet sperme i protok krvi u materici, što će pomoći u rešavanju neredovne ovulacije i povećati stopu uspeha IVF-a.

Život bez dece ili usvajanje?

Ako tretmani za neplodnost kod muškaraca i neplodnost kod žena postanu previše teški – fizički, emocionalno ili finansijski – možda je vreme da se razmotre alternative. Savetnik za neplodnost može pomoći vama i vašem partneru da istražite mogućnosti. Mnogi parovi nalaze zadovoljstvo u životu bez dece. Neki se odlučuju da prošire svoju porodicu usvajanjem.