Neplodnost i veštačka inseminacija

Veštačka oplodnja je tehnika koja može da pomogne u lečenju određenih vrsta steriliteta i kod muškaraca I kod žena. U postupku inseminacije, spermatozoidi se direktno ubacuju u grlića materice, jajovode, ili matericu. Tako se skraćuje put koji  sperma prelazi i zaobilaze se sve moguće prepreke. Intrauterina inseminacija (IUI) podrazumeva ubacivanje sperme u matericu, i predstavlja najčešći oblik veštačke oplodnje.

Iako stopa uspešnosti inseminacije nije visoka kao kod nekih drugih tehnika veštačke oplodnje, glavna prednost ove tehnike je što predstavlja jednostavnu proceduru vrlo malo neželjenih efekata. Iz tih razloga, lekari često preporučuju inseminaciju kao  prvi tretman neplodnosti.

Koji tip neplodnosti može da se tretira inseminacijom?

Veštačka oplodnja se može koristiti za mnoge vrste problema plodnosti. To je popularni tretman neplodnosti kod muškaraca koji imaju vrlo malo spermatozoida ili     spermatozoidi nisu sposobni da prođu kroz grlić materice i dalje u jajovode. Veštačka inseminacija je opcija i za žene koje imaju endometriozu ili bilo koju vrstu abnormalnosti reproduktivnih organa.
Žene sa „nereceptivnom cervikalnom sluzi“ su takođe dobri kandidati za veštačku inseminaciju. Kod ovih žena, sluz koja se nalazi na grliću neprijateljski je nastrojena prema spermi i sprečava spermu da uđe u matericu i jajovode. Veštačka inseminacija omogućava da sperma potpuno preskoči sluz grlića materice. Lekari često sugerišu inseminaciju kada se ne može utvrditi razlog bračne neplodnosti.

Šta da očekujem tokom inseminacije?

Lekar će utvrditi tačno kada ovulirate i tada će se obaviti inseminacija. Za određivanje ovulacije mogu se koristiti ultrazvuk, analize krvi ili trake za urin.
Kada budete ovulirali, vaš partner će dati uzorak sperme (u bočici).  Lekar će predložiti da se partner uzdržava od seksa dva do pet dana pre davanja sperme kako bi se obezbedio veći broj spermatozoida. Ako živite u blizini klinike za veštačku oplodnju, partner može masturbirati kući i odneti spermu u bočici u kliniku. Najčešće se sperma daje u samoj klinici. Sperma se prerađuje u laboratoriji u roku od jednog sata od ejakulacije.
Proces prerađivanja sperme povećava šanse za oplodnju i uklanja hemikalije u spermi koje mogu da uzrokuju nelagodnost kod žene. Sperma se učini tečnijom na sobnoj temperaturi i taj postupak traje oko pola sata. Zatim se spermi dodaje bezopasna hemikalija koja izdvaja najkvalitetnije spermatozoide. Potom se centrifugiranjem sakupljaju najbolji  spermatozoidi. Spermatozoidi se stavljaju u tanku cev, kateter, i ubacuje se kroz vaginu i grlić u matericu. Veštačka inseminacija je postupak koji kratko traje i relativno je bezbolan. Mnoge žene inseminaciju opisuju kao sličnu Papa testu. Neke žene imaju grčeve u toku postupka i posle slabo krvare. Odmah nakon postupka lekar će vam verovatno reći da ležite oko 15 do 45 minuta kako biste pustili spermu da odradi svoj posao. Nakon toga, možete da nastavite svoje uobičajene aktivnosti.
U nekim slučajevima, žena mora da koristi lekove za plodnost, kao što je klomifen, da se podstakne superovulacija (ovulacija više jajnih ćelija) pre nego što se obavi veštačka oplodnja.

Stope uspešnosti veštačke inseminacije ovuliraju. Faktori koji umanjuju šanse za uspeh su:

Starost žene
Loš kvalitet jajnih ćelija
Loš kvalitet sperme
Endometrioza
Ozbiljna oštećenja jajovoda (obično usled hroničnih infekcija)

Veštačka inseminacija neće uspeti kod svih. Neki parovi pokušaju inseminaciju nekoliko puta pre trudnoće, dok drugi ne mogu da zatrudne koristeći ovu tehniku Lekari mogu sugerisati da se pokuša veštačka inseminacija najmanje tri do šest puta sa injekcijama hormona pre prelaska na druge – obično skuplje i invazivnije – tretmane. Ako ne uspe inseminacija, ne očajavajte – postoje i drugi pristupi koje možete da probate, poput in vitro oplodnje sa sopstvenim  ili donatorskim jajnim ćelijama.