Tinejdžersko doba ima veliki udeo u rastu i razvoju mladih ljudi. Njihov mozak se još uvek razvija, tako da san jednog adolescenta  mora biti optimalan, da bi njegovo zdravlje bilo očuvano.

Različita istraživanja i ankete su potvrdili da tinejdžeri nemaju dovoljno sna (manje od 8 sati ), što je direktno povezano sa čitavim nizom rizika- od rizika po samo zdravlje, do rizika u promeni ponašanja (pušenje, opijanje, prerane seksualne aktivnosti i prejedanje).  To ne znači da će zaista doći do te promene u ponašanju, ali je sigurno da su tome podložniji.

Poznato je da se lišavanjem sna pomućuje rasuđivanje, umanjuje samokontrola i snaga volje. Manjak sna može da utiče na raspoloženje, energiju i spoljašnji izgled. Ovo takođe važi i za odrasle!

Kako tinejdžeri imaju veće potrebe za dovoljno sna ( uzimajuči u obzir njegov uticaj na razvitak), oni bivaju osetljiviji na neispavanost iz sledećih razloga:

-U adolescentskom dobu, dnevni biološki ritam se menja (tzv.cirkadijalni ritam) i tinejdžeri su skloniji da ostaju budni do kasno u noć, a da spavaju duže u toku dana. Ovo je totalno suprotan bioritam u odnosu na onaj koji im određuje rano ustajanje zbog škole, i tu dolazi do neispavanosti i poremećaja sna;

– Tinejdžerima je potrebno više sna nego odraslima. Psiholozi preporučuju optimalan san u rasponu od 8 i po do 9 sati tokom noći. Nažalost, ankete su pokazale da samo 15% tinejdžera ima ovakav san.

-Raspored smena u školama, sportske kao i druge aktivnosti van škole nisu ujednačeni, što im dodatno otežava da steknu rutinu i ustale vreme spavanja i buđenja;

-Današnje tinejdžersko vreme je više „tehnološki“ popunjeno, i može da utiče na kraći san.
Uticaj na razvijanje svesti o boljem i optimalnom snu kod adolescenata svakako se može sprovesti kroz:

Razgovor o snu kao glavnoj temi, pored sexa, pušenja, itd.;

-Treba im dozvoliti da se „prespavaju“ za vikend ali ne više od 1 do 2 sata u odnosu na njihovo vreme ustajanja tokom radnih dana;

-Podstaknuti ih na redovne fizičke aktivnosti i to napolju, jer će umerena izloženost suncu uticati na bolji san i zdravlje uopšte;

– Ograničiti im korišćenje kompjutera, mobilnih telefona do razumne mere i po mogućstvu da toga nema u spavaćoj sobi.

Buđenje svesti i stvaranje navika za dobar san kod adolscenata će doprineti očuvanju njihovog zdravlja, kao i boljem opštem razvoju, a ishod toga mogu biti samo zdrave navike kod jedne buduće odrasle osobe.