Održavanje tela zdravim i spremnim za začeće i trudnoću koja se odvija bez komplikacija zahteva upotrebu izbalansiranih količina hranljivih materija.

Nažalost, često se dešava da telo žene ne dobija adekvatnu količinu hranljivih materija neophodnih za održavanje ćelija i organa snažnim i spremnim da podnesu promene koje trudnoća sama po sebi nameće organizmu.

Značaj cinka za reproduktivno zdravlje žene

Ukoliko u vašoj krvi postoji samo deficit (manjak) cinka, to vas neće učiniti neplodnim, ali cink je ključni faktor u pravilnom funkcionisanju svih delova reproduktivnog sistema. Pored cinka, postoje i druge komponente koje utiču na reproduktivno zdravlje žene, ali cink deluje u kombinaciji sa čak 300 različitih telesnih enzima, kako bi ostvario pozitivan uticaj na reproduktivno zdravlje žene.

Bez cinka, deoba ćelija nije adekvatna, a nivoi estrogena i progesterona (ženski polni hormoni) nisu izbalansirani, pa reproduktivni sistem ne funkcioniše svojim punim potencijalom.

Kako cink utiče na plodnost žene?

Kod žena, cink igra veoma važnu ulogu u mnogim poljima reproduktivnog zdravlja, kao što su:

Proizvodnja jajne ćelije – ženskom telu potrebna je izvesna količina cinka kako bi proizvelo zrelu jajnu ćeliju koja je spremna za oplodnju.

Održavanje odgovarajućeg nivoa folikularne tečnosti – bez dovoljno tečnosti u folikulima, jajna ćelija ne može da pređe put između jajovoda i materice, kako bi se ugradila u njen zid.

Regulacija hormona – cink je jedan od minerala koji je neophodan organizmu za održavanje nivoa hormona (kao što su estrogen, progesteron i testosteron) stabilnim tokom celog menstrualnog ciklusa.

Niske vrednosti cinka u organizmu direktno su povezane sa pobačajima u ranom stadijumu trudnoće.

Žene bi trebalo da unose dovoljno cinka i iz razloga što on može pomoći u smanjenju veličine mioma. S obzirom da su miomi direktni uzročnici neplodnosti, njihovim smanjenjem povećava se šansa za zatrudnjivanjem i sam proces začeća se olakšava.

 

 

Upotreba samo 30 mg cinka na dan pomaže smanjenju veličine mioma koji su pod upalom, čme se povećava i šansa za trudnoću.

Šta utiče na nivo cinka u organizmu?

Iako nedostatak cinka u namirnicama koje žena konzumira ima direktan, negativan uticaj na njegovu količinu u organizmu, određeni spoljni faktori mogu negativno uticati na prisustvo cinka u organizmu. Ti faktori su stres, zagađenje vazduha, alkohol, pa čak i dim cigarete, koji takođe može smanjiti zalihe ovog važnog minerala u našem organizmu.

Izvori cinka u hrani

Potrudite se da svake nedelje unosite dovoljnu količinu namirnica bogatih cinkom, i to presnih, termički neobrađenih, s obzirom na to da se kuvanjem smanjuje količina cinka u pomenutim namirnicama za čak 50%!

Sledi lista namirnica koje su najbogatije cinkom:

Teleća džigerica

Govedina

Jagnjetina

Ćuretina

Divljač

Jogurt

Seme susama

Seme bundeve

Grašak

Ostrige

Povećanje unosa namirnica bogatih cinkom vam možda ne garantuje da ćete ostati u drugom stanju, ali će osigurati da vaš organizam dobija neophodne minerale za proizvodnju snažnih jajnih ćelija i učiniće telo sposobnim da održi trudnoću bez velikih poteškoća.