Brojna istraživanja su već dokazala da se problem nesanice češće sreće kod žena nego kod muškaraca, a novija istraživanja pokazuju i  da je ženama potrebno više noćnog sna kako bi raspolagale optimalnom količinom energije tokom dana, u odnosu na količinu sna koja je potrebna muškarcima.

Ipak, broj minuta koji se pritom navodi može razočarati pripadnice ženskog pola, jer se radi o samo 20 minuta razlike u odnosu na potrebe osoba muškog pola za snom.

Međutim, i tih 20 minuta često čini veliku razliku u raspolažućim energetskim potencijalima tokom dana.

Objašnjenje koje se navodi kao razlog za povećanu potrebu žena za snom u odnosu na muškarce jeste „veća kompleksnost mozga žene i njegova angažovanost u složenim aktivnostima tokom dana.“

Žene su sklone tzv. multitaskingu-obavljanju više radnji istovremeno, tako da više iskorišćavaju moždane potencijale nego muškarci.

Studija, koja je obuhvatila 210 sredovečnih muškaraca i žena, takođe je utvrdila da žene češće pate od hroničnog manjka sna nego muškarci.

S obzirom da su sklone analitičnosti, one često imaju problem i da utonu u san.

Utvrđeno je da je kod žena manjak sna čvrsto povezan sa visokim nivoom aktuelnog psihološkog stresa i izraženim osećajem depresije, ljutnje i neretko neprijateljskog raspoloženja.

Suprotno tome, muški ispitanici nisu pokazali iste psihološke promene kada su bili izloženi manjem odmoru od onog koji im je potreban.

Zato je veoma važno da pripadnice ženskog pola razumeju rizike koje nosi hronična neispavanost, kako po fizičko, tako i po emocionalno zdravlje i u što pre  podese svoj biološki sat na, za njih, optimalnu poziciju.