Šta su limfni čvorovi?

Limfni čvorovi su male žlezde u obliku pasulja. Oni su deo limfnog sistema, koji prenosi tečnost (limfnu tečnost), hranljive materije, kao i otpadni materijal između tkiva i krvotoka.

Limfni sistem je važan deo imunog sistema, sistema odbrane organizma protiv bolesti. Limfni čvorovi filtriraju limfnu tečnost koja teče kroz njih, tako što zarobljavaju bakterije, viruse i druge strane materije, koje potom uništavaju posebna bela krvna zrnca koja se zovu limfociti.

Limfni čvorovi se mogu naći pojedinačno ili u grupama. Oni mogu biti mali kao vrh čiode ili veliki kao masline. Grupe limfnih čvorova mogu da se osete u predelu vrata, preponama i pazuhu. Limfni čvorovi uglavnom nisu osetljivi ili bolni. Većina limfnih čvorova u telu ne može da se oseti dodirom.

limfni cvorovi

Šta uzrokuje otečene limfne čvorove?

Limfni čvorovi često otiču na jednom mestu kada postoji problem kao što su povrede, infekcije ili tumor koji se razvija u limfnom čvoru ili blizu njega. Koji limfni čvorovi su otečeni može da pomogne da se identifikuje problem.

Žlezde sa obe strane vrata, ispod vilice ili iza ušiju obično nateknu kada ste prehlađeni ili imate upalu grla. Žlezde takođe otiču nakon povrede, kao što je posekotina ili ugriz u blizini žlezde ili kada se tumor ili infekcija jave u ustima, glavi ili vratu.

Žlezde u pazušnoj jami mogu da nabubre od povrede ili infekcije na rukama ili šakama. Redak uzrok oticanja žlezda u pazuhu može biti rak dojke ili limfom.

Limfni čvorovi u preponama (butni ili preponski limfni čvorovi) mogu nateći usled povrede ili infekcije u stopalima, nogama, preponama ili genitalijama. U retkim slučajevima, rak testisa, limfom ili melanom mogu izazvati natečene limfne čvorove u ovoj oblasti.

Žlezde iznad ključne kosti mogu nateći usled infekcije ili tumora u oblasti pluća, grudi, vrata ili stomaka.

Uobičajena mesta oticanja limfnih čvorova su vrat, prepone i pazuh.

Šta znači kada limfni čvorovi otiču u dva ili više delova tela?

Kada limfni čvorovi otiču u dva ili više delova tela, to se zove opšta limfadenopatija. Nju mogu izazvati:

Virusna bolest, kao što su male boginje, rubeole, ovčije boginje ili zauške.

Mononukleoza, čiji su sumptomi groznica, grlobolja, slabost ili citomegalovirus (CMV), virusna infekcija koja izaziva simptome slične simptomima mononukleoze.

Bakterijske bolesti, kao što je strep grlo (uzrokovana bakterijom Streptococcus) ili lajmska bolest (bakterijska infekcija koju šire neke vrste krpelja).

Neželjeni efekti fenitoina (Dilantin), leka koji se koristi da spreči napade.

Neželjeni efekti MMR vakcine (protiv boginja, zaušaka i rubeola).

Rak, kao što je leukemija, Hodžkinova bolest, i ne-Hodžkinov limfom.

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), koji se razvija posle zaraze HIVom (virus humane imunodeficijencije). Ovaj virus napada imuni sistem, što otežava telu da se bori sa infekcijama i bolestima.

Sifilis, polno prenosiva bolest.

Kako se leče otečeni limfni čvorovi?

Tretman za otečene žlezde fokusira se na lečenje uzroka. Na primer, bakterijska infekcija može da se leči antibioticima, a virusna infekcija najčešće prođe sama od sebe. Ako se sumnja na rak, može da se uradi biopsija da bi se potvrdila dijagnoza.

Sve otečene limfni čvorovi koji ne nestanu ili se ne vrate na normalnu veličinu za oko mesec dana trebalo bi da proveri lekar.

Koliko dugo traju natečeni limfni čvorovi?

Limfni čvorovi mogu ostati otečeni ili tvrdi dugo nakon što početna infekcije nestane. Ovo se posebno dešava kod dece, čije žlezde mogu da se smanje, ali ostaju čvrste i vidljive nedeljama.