O koži

Promene na koži mogu biti unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnje promene mogu se definisati kao promene koje se javljaju kao rezultat starenja. Za spoljašnje promene odgovorni su spoljni faktori kao što su sunce, pušenje, trudnoća i neadekvatna nega kože. Unutrašnje promene kože ne možemo promeniti, ali ono na šta sigurno možemo uticati su životne navike i na taj način možemo umanjiti stepen promena izazvanih spoljašnjim faktorima.

Ovde ćemo se baviti promenama na koži koje su prouzrokovane najčešćim faktorom- starenjem. Koža se sastoji od tri sloja: epidermisa (spoljašnji sloj), dermisa (srednji sloj) i potkožnog sloja ispod dermisa. Kako rastemo, epidermis ili spoljni sloj počinje da se stanjuje. Broj melanocita (pigmentnih stanica kože) se smanjuje. To čini kožu bledom. Preterano izlaganje suncu može prouzrokovati solarni lentigo (smeđe ili sive pege, koje se nazivaju staračkim pegama,iako nisu uzrokovane starenjem, mada se množe kako osoba stari). Krvni sudovi u dermisu gube vitalnost i zato lako nastaju modrice i krvarenja ispod kože. Potkožni sloj koji sadrži salo takože se stanjuje, što povećava rizik povreda kože. Takođe, znojne i lojne žlezde su manje aktivne.

Kao posledica starenja, svakodnevnog suočavanja sa zagađenjem i drugim uzročnicima iritacija, koža gubi svoju elastičnost, prvobitnu teksturu i otpornost. Kako se pojavljuju pege i druge vrste pigmentacije, lep izgled kože nestaje i ona postaje beživotna. Koža postaje sve podložnija povredama i potrebno joj je mnogo više vremena da se oporavi. Zaceljenje kože je čak četiri puta sporije u starijim godinama nego u mladosti. Koža se suši, postaje grublja i smanjuje se osetljivost na dodir i toplotu.

Saveti za negu -napravite sami preparate za negu kože

Maska od belanaca i meda pomaže u uklanjanju potamnelosti kože od sunca.

Za kožu je dobra i maska od ovsa, meda, jogurta i mlevenih badema. Nanesite ovu masku na lice, ostavite je 10 minuta i zatim sperite mlakom vodom.

Krastavac je prirodni čistač. Sok od krastavca pomešajte sa mlekom i koristite ga za čišćenje lica.

Za masnu kožu dobra je maska od grožđa, limuna i belanaca. Ostavite masku na licu 15 minuta i isperite mlakom vodom. Limun je prirodno sredstvo za čišćenje kože, a grožđe prodire duboko u kožu i omekšava je. Belance zateže kožu.

Možete jednostavno iseći limun i utrljati u kožu. Ostavite ga 15 minuta, a zatim isperite kožu hladnom vodom. To osvežava lice. Izbegavajte ovu masku ako imate suvu kožu.

Jedna od najboljih maski za kožu lica je mešavina mleka i meda koja se nanosi na čitavo lice i čini kožu blistavom.

Za blistavu kožu, pomešajte komad samlevene bundeve i žumance sa mlekom. Ostavite masku na licu pola sata.

Pakovanje za telo možete napraviti od mlevenih lišća mente i badema. Pomešajte ovu smesu sa mlakom vodom i nanesite je na telo. Ostavite je dok se ne osuši i zatim isperite mlakom vodom.

Sok od šargarepe vam može pomoći da uklonite umor ili nedostatke na koži.

Ako želite da uklonite dlačice na licu, na kožu u pravcu rasta dlake nanesite smesu od belanca umućeog sa šećerom i kukuruznim brašnom. Ostavite smesu na licu 15 minuta a zatim isperite. Nanosite ovaj preparat dva puta nedeljno.