Srčana oboljenja su delom genetski uslovljena, ali su takođe u velikoj meri preventabilna i može se uticati na to da do njih ne dođe.

Da bi se očuvalo zdravlje srca, neophodna je zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost. To ipak nisu jedini saveti koji će pomoći srcu da bude zdravo. I ono što pijemo može itekako da utiče na njegovu funkciju.

Sledi lista napitaka koji će doprineti zdravlju vašeg srca:

Kafa


Možda deluje iznenađujuće činjenica da kafa ima veću antioksidativnu aktivnost nego kakao ili čaj.

Umereno konzumiranje kafe omogućiće ispoljavanje zaštitnog efekta koji kafa ima na srce i smanjiće rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja, a ono utiče i na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Istraživanja su pokazala da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20% manji rizik od obolevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu ili je piju u količini koja je manja od dve šoljice. Istraživanje je sprovedeno na 83 000 žena.

Preporučeni unos kafe je maksimalno 4 šoljice na dan. Ukoliko konzumirate više, možda ćete imati nesanicu, osećati se uznemireno i umorno.

Nar

Antioksidansna moć nara je čak tri puta veća od one koju imaju crno vino i zeleni čaj.

Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje soka od nara može da smanji nivo holesterola u krvi i poveća protok krvi do srca.

Pijte svež sok od nara, bez dodatka zaslađivača.

Crno vino

Crno vino sadrži brojne protektivne elemente koji su važni za srce, uključujući i jedan polifenol(resveratrol) koji postaje izuzetno koncentrisan u toku procesa spravljanja vina, pa je zato vino lekovitije od soka od grožđa.

On ima antioksidansna svojstva i štiti krvne sudove u srcu, a sprečava i formiranje krvnih ugrušaka.

Postoje i neki dokazi da umereno konzumiranje crnog vina može da podigne nivo HDL(dobrog) holesterola.

Savetuje se konzumiranje ne više od jedne čaše vina dnevno, za žene i dve čaše za muškarce.

Crni čaj

Crni čaj prolazi kroz proces fermentacije nakon što se njegovo lišće obere i osuši. Ova obrada menja hemijski sastav lišća i produkuje neke od  moćnih antioksidanata koji unapređuju zdravlje srca.

Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo LDL(lošeg) holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvu u koronarne(srčane) arterije.

Pijte svež, vruć crni čaj bez dodatka zaslađivača. Ledeni čajevi imaju tendenciju da se razvodne, a flaširani čajevi vremenom izgube svoju lekovitu moć.

Bitno je da čaj bude sveže skuvan kada odlučite da ga konzumirate.

Nekoliko šoljica ovog čaja dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj

Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dve vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan.

Studija iz 2004. godine pokazala je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Kao i crni čaj, zeleni čaj treba ostaviti da odstoji najmanje nekoliko minuta. Treba izbegavati flaširane verzije ovog napitka.

Voda

  • Značaj hidratacije za zdravlje srca

Dehidratacija može da doprinese izazivanju  nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni  za nastanak srčanih oboljenja,  kao što je povećana viskoznost krvi.

Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahteva da srce troši više energije da pumpa krv kroz telo.

Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju(povišen krvni pritisak), koja se opet poboljšava  konzumiranjem velike količine vode.

Jer, brojne studije su pokazale da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom velike količine vode na dnevnoj bazi.

Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca.

Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša.

Dodajte sveže ceđeni limun u vodu i tako će ona dobiti aromu koja osvežava, a istovremeno ćete unositi i antioksidanse koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.