Jaja

Kada je reč o zdravoj ishrani, jaja spadaju u kategoriju namirnica u vezi sa kojima se najčešće vode rasprave.

Najnovija istraživanja pokazuju da je kozumiranje jednog jajeta dnevno hranljivo i bezbedno za većinu odraslih, a ukoliko jedete jaje za doručak to će poboljšati šanse za gubitak težine.

Razlog: Jaja obiluju proteinima, a za njih treba više vremena da se svare. Zato imate duže osećaj sitosti, pa ćete jesti manje u toku dana.

Crveno meso

Zdravstveni stručnjaci su godinama savetovali da se maksimalno smanji upotreba crvenog mesa u ishrani. Međutim, biftek nije uvek loš za održavanje vitke linije. Čak štaviše, nemasni  odrezak crvenog mesa ima jedva više zasićenih masti od pilećih grudi bez kožice, u istoj količini.

Kao i jaja, šnicla ovog mesa obiluje proteinima i zadržava duže osećaj sitosti. Da bi obezbedili veliku  količinu proteina, bez masti, izaberite pečenicu ili neki drugi ekstra nemasni odrezak i ograničite porciju na veličinu Vašeg dlana.

Svinjetina

Svinjetina je hranja koja ima lošu reputaciju. Čak i sam termin „svinjski“ se koristi da opiše sve vrste preterivanja. Međutim, postoje razlika u mesu nekad i sada. Danas je svinjetina za 31 procenat manje masna nego pre 20 godina. To čini ovo belo meso značajnim izvorom proteina, sa prednostima sličnim čistoj govedini.

Pasta

Umesto što izbegavate pastu kada ste na dijeti, jedite manje porcije. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu pastu umereno imaju veće izglede da smršaju i održe zdravu telesnu težinu.

Prema jednoj studiji, ishrana celim žitaricama umesto rafinisanim takođe može da pomogne topljenju sala na stomaku.

Orasi

Orasi su bogati hranljivim materijama, proteinima i vlaknima, koji pomažu stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Tako ćete uneti nekoliko grama masti, iz šake oraha, ali je izuzetno od koristi, umesto da posegnete za kaloričnim keksovima i ostalim slatkišima.

Čak i puter od kikirikija može biti od koristi- studije pokazuju da male porcije ove  poslastice kontrolišu glad, bez dobijanja na težini.

Sir

Mnogi dijetetičari često savetuju smanjnenje unosa kalorija restrikcijom mlečnih proizvoda, bogatih kalcijumom, ali neke studije pokazuju da je ovo greška.

Prema jednoj teoriji, telo sagoreva više masti kad dobija dovoljno kalcijuma, tako da jedenje niskomasnog sira, jogurta i mleka može zapravo doprineti mršavljenju.

Kafa

Kafa spada u lošu kategoriju kad se konzumira preterano, ili se kombinuje sa kremom, šećerom, ili aromatizovanim sirupima. Ako pijete crnu kafu, ubrzaćete metabolizam, bez dodatnih masti i kalorija.

Pijte kafu bez dodataka,ili  sa malo niskomasnog mleka, veštačkim zaslađivačem ili jednom kašičicom šećera.

Čokoladni vafl

Tajna uspešnog gubljenja težine je – umerenost.

Tako možete ostvariti svoj cilj i dovesti  liniju u red. Uskraćivanjem Vaših omiljenih namirnica doći će do pojačane želje u trenucima iskušenja, i unećete više nego što biste inače pojeli. Zato, ne uskraćujte svojim čulima omiljenu hranu, kao što je čokolada. Pojedite jedan vafl na dan i nećete biti izmoreni i željni ove poslastice, pa tako i nećete često padati u iskušenje.