• Badem

Ovaj pripadnik orašaste vrste voća je bogat izvor sterola, koji snižavajaju holesterol, ali smatra se da u ovom sniženju holesterola glavnu ulogu imaju mononezasićene masti koje se nalaze u bademu.

 

  •  Jabuka

Istraživanja su pokazala  da konzumiranje jedne  jabuke dnevno može blokirati oksidaciju LDL holesterola, što može rezultirati padom nivoa holesterola za 8%.

Pored toga, jabuka i njena kora sadrže rastvorljva vlakna, koja održavaju zidove arterija čistim.

Preporuka: Iseckajte jednu jabuku i dodajte je u zobenu kašu, koja je još jedan izuzetno bogat izvor vlakana koja su od izuzetnognutritivnog značaja.

 

  •       Pasulj

Konzumiranje pasulja u vidu kuvanog jela ili salate, kao i pečenog u rerni, dobar je izbor, jer  sadrži kalijum i magnezijum. Kada nivo kalijuma u organizmu opadne, više natrijuma se zadržava u organizmu i to se negativno reflektuje na krvni pritisak, tj. on se povećava.

Zato je pasulj koristan i u lečenju povišenog krvnog pritiska.

Trudite se da uvrstite pasulj u svoju ishranu nekoliko puta nedeljno.

  • Borovnica

Slično rezvetarolu koji se nalazi u grožđu, pterostilben- oksidant koji postoji u borovnici, stimuliše ćelije jetre da efikasnije razgrađuju  mast i holesterol.

 

Na slici iznad predstavljeno je još  namirnica koje mogu biti od koristi u lečenju holesterola.

  •      Riba

Dve porcje nedeljno masne ribe kao što je losos, mogu  da snize nivo LDL lošeg holesterola za 20 procenata. Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, ukoliko se unose u dovoljnim količinama, ulaze kroz molekule holesterola u krvotoku i smanjuju veličinu preostalih LDL čestica za 12 procenata.

Ovo je i više nego dovoljan razlog da ribu češće uvrstite u svoj nedeljni meni.