Super-namirnicama se, prema Oksfordskom rečniku engleskog jezika, smatraju namirnice koje su izuzetno hranljive i pokazuju pozitivne efekte na zdravlje.  Dakle, ovaj termin se koristi kako bi se označile namirnice koje imaju visoku nutritijentnu vrednost, koja je telu potrebna da bi ono bilo zdravo(kao što su vitamini i minerali), a pokazuju nizak sadržaj supstanci koje mogu negativno uticati na zdravlje( zasićene masnoće, veštačke arome i aditivi).

Mnoge super namirnice imaju jarke boje i pokazuju visoku vrednost fitohemikalija i oksidanasa. Ova hemijska jedinjenja  nisu esencijalni nutritijenti, ali se smatra da su korisni za organizam. Do sada je čak 10 000 takvih supstanci identifikovano. Istraživanja treba da potvrde ulogu ovih supstanci u održanju i unapređenju zdravlja.

Najpoznatije super namirnice su:

Borovnica(tri  četvrtine šolje borovnica sadrži  15g ugljenih hidrata)

Paradajz

Pasulj( polovina šolje pasulja sadrži 15g ugljih hidrata)

 

Brusnica (prema najvećem istraživanju USDA-a  o antioksidantskom sadržaju hrane, brusnice su među prvih pet namirnica sa najvećim sadržajem antioksidansa po porciji)

Bademi(svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma kao četvrtina šoljice mleka)

 

Brokoli ( koristan je i onima koji se bore sa viskom kilograma jer je niskokalorican a pri tom bogat vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrzi kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnostvo flavonoida i enzima).

Losos(posno  meso)

Slatki  krompir( polovina šolje sadrži 15g ugljenih hidrata)

Lisnato zeleno povrće.

Nabrojane namirnice se uklapaju u svakodnevni jelovnik, tako da ih treba svakodnevno dodavati obrocima i užinama. Dodajte borovnice jogurtu ili žitaricama, ili ih jedite kao užinu. Napravite veliku porciju salate sa lisnatim povrćem i dodajte paradajz, nekoliko kašičica sušene brusnice, 6 badema i šaku kuvanog pasulja. Takođe, možete spremiti dimljeni losos sa prilogom od slatkog krompira  i brokolijem. Eksperimentišite sa raznim začinima dok kuvate. Cimet je ukusan kad se doda ovsenoj  kaši ili na slatki krompir,  kim se koristi često kao dodatak meksičkoj hrani,  a kurkuma je omiljeni azijski začin, i smatra se da ima pozitivan efekat na funkciju mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.