Držač četkica za zube

Držač četkica je treće po redu najprljavije mesto u kući. Kada pustite vodu, a wc šolja je blizu držača, četkice bivaju izložene kontaminiranim česticama vode. Da biste ga očistili, perite ga u mašini za suđe na velikim temperaturama. Ili ga jednom nedeljno perite vrućom vodom i dezinfikujte.

Ljubimci

Kućni ljubimci mogu preneti bakterije, viruse i parazite deci kroz svoje fekalije, pljuvačku ili perut. Igračke ljubimaca i posude sa hranom i vodom su izvor salmonele i ešerihije koli. Deca uvek treba da peru ruke posle kontakta sa životinjama i naravno, da izbegavaju njihove “poljupce”.

Frižideri

Salmonela, Campilobacter i norovirusi  mogu da izazovu grčeve u stomaku i proliv, a svi su kuhinjske bakterije. Da bi se izbegla kontaminacija, pravilno čuvajte hranu koja je kvarljiva. Perite i dezinfikujte zidove i police frižidera.

Životinje

Životinje u zoološkim vrtovima, farmama itd. su izvori bakterija kojima su posebno podložna mala deca. Deca nikada ne treba da uzimaju hranu, piće, flašice, cucle, ili igračke u blizini životinja. Posle dodirivanja životinja obavezno je pranje ruku!

Podovi

Pokriveni prosutom hranom, masnoćom, i ljudskim i životinjskim izmetom, kuhinjski podovi su prljava mesta za igru. Tepisi mogu biti pokriveni grinjama, plesni, česticama hrane, prljavštine od spolja, pa čak i delovima insekata. To može izazvati alergije i napade astme. Gljivice koje izazivaju atletsko stopalo takođe vrebaju iz tepiha.

Bare

Bare su primamljiva mesta za igru – ali su takođe plodno tlo za buđ, bakterije, i insekte poput komaraca, koji prenose razne viruse i bolesti.

Bacili u školi

U jednom istraživanju pronađeno je oko 800 puta više bakterija na česmama u učionici nego na vc dasakama. Plastične tacne u menzama takođe su vrlo prljave. Deca moraju redovno da dezinfikuju ruke, a površine sa kojima dolaze u dodir treba čistiti i dezinfikovati svaki dan.

Svlačionica

Deca u školama ili dnevnim boravcima su najčešći nosioci vašaka – obično ih dobijaju kontaktom sa glavom zaraženog. Ređe, vaške se šire kroz razmenu kapa, češljeva ili odeće. Kao meru predostrožnosti, neke škole dodljuju kuke za garderobu svakom detetu posebno, a deca kape drže u džepovima ili rukavima.

Svlačionice za fizičko su staništa bakterija kao što su stafilokoke koje ulaze u telo preko posekotina i otvorenih nepokrivenih rana. Deljenje peškira i hodanje bosim nogama po pločicama su načini da se bakterije rašire.

Kutije sa peskom

To su najprljavija mesta na igralištima. Sadrže, pored peska, bakterije koje potiču iz izmeta životinja, pljuvačke, ostataka hrane i pelena. Nisu sve klice štetne, naravno, ali gde ima dosta bakterija, veća je verovatnoća da su neke štetne.

Tržni centri

Sve vrste klica nastanjuju zatvorene prostore, posebno tokom sezone prehlade i gripa. Ograda na stepeništu, dugmad u liftu, kontroleri za video igre, bankomati izvor su klica jer su to mesta koja se ne čiste redovno.  Pranje ruku može da pomogne, ali temeljno izribajte ruke. Lavaboi i česme u javnim toaletima imaju jako puno bakterija na sebi.

Deca su usisivač za bakterije

Uobičajeno dečije ponašanje je magnet za klice: čačkanje nosa, grickanje noktiju, ili brisanje nosa rukama. Pranje ruku je osnovni način odbrane protiv prehlade, gripa i drugih zaraznih bolesti.

Kako prati ruke

Ruke treba prati pre pripremanja hrane, posle upotrebe toaleta, posle kijanja, kašljanja, ili duvanja nosa. Naučite decu da koriste toplu vodu i da razrade dobro sapunicu. Ruke sapunom treba prati 20 sekundi, trljajući između prstiju, ispod noktiju, i poleđinu šaka.

Čistiti ili dezinfikovati?

Čišćenje radnih ploča, podova, i ostalih površina u domaćinstvu običnom vodom i sapunom može da smanji vidljivu prljavštinu i bakterije. Ali dezinfekcija površina sa izbeljivačem i vodonik-peroksidom uništavaju bakterije. Možete kupiti gotove proizvode ili ih napraviti kod kuće. Koristite ne više od 1 šolju izbeljivača  u 1 litar vode vode da ubijete mnoge klice u domaćinstvu. Isperite površinu i pustite da se osuši.