1. Kako da znam da li imam normalnu menstruaciju?

Prosečno menstrualno krvarenje traje oko pet dana, a sledi jedan od dva modela: ili počinje obilno i postepeno se smanjuje ili počinje oskudno, postaje obilnije i onda se opet smanjuje. Menstrualna krv se uglavnom kreće od svetlo crvene i retke do braon i guste krvi. U nekim danima ciklusa, krv može biti skoro crna i blago grudvičava. (Kada krv ne teče brzo, ima vremena da bude u materici, zgusne se i potamni.) Višestruki ugrušci ili veoma obilno krvarenje može biti znak fibroidnih tumora ili ranog pobačaja, tako da treba da prijavite svom lekaru bilo kakve značajne promene u menstrualnom krvarenju.

2. Moji vaginalne usne su crvene i upaljene, ali moj doktor kaže da je sve u redu. Šta da radim?

Crvenilo može biti znak reakcije na alergen ili nešto što iritira vašu sluzokožu. Pošto je vaš ginekolog isključio infekciju, krivac može biti mirisni toalet papir, sapuni, prašak za veš. Izbacite parfimisane proizvode iz upotrebe nekoliko nedelja i vidite da li vam se simptomi smanjuju. Takođe, možete da ponovite ciklus ispiranja prilikom pranja veša, tako da na vešu nema ostataka sapunice.

I obratite pažnju kada su vaši simptomi najuočljiviji: ako se simptomi pogoršaju nakon seksa, možda ste alergični na lateks kondome ili, u retkim slučajevima, na spermu partnera. Prelaskom na nelateksne kondome, možete izbeći alergiju, i premda ne postoji način da se potpuno spreči kontakt sa spermom, korišćenje kondoma može da pomogne. Možete i pokušati da razmažete malo kreme 1-postotnog hidrokortizona da biste izlečili iritaciju.

3. Može li moj lekar da vidi tokom pregleda da sam imala abortus, seksualno prenosive bolesti ili pobačaj?

Ne, osim ako imate velike ožiljke koji su njihov rezultat (a to je retkost). Pošto ove stvari mogu uticati na mentalno i fizičko zdravlje, važno je da obavestite svog lekara o vašim medicinskim problemima i procedurama.

Ako odete kod ginekologa zbog problema neplodnosti ili bola u karlici, a oba ova stanja mogu imati veze za prethodnim pobačajima, nemojte se stideti i recite lekaru ako ste imali pobačaj. Isto važi i za abortus ili polne bolesti.

4. Šta da radim ako ne mogu da izvadim tampon?

Idite kod ginekologa koji će izvaditi tampon iz vagine. Ako zaboravite da izvadite tampon, on neće moći tu da ostane zauvek izgubljen. Primetićete iscedak iz vagine koji predstavlja bela krvna zrnca koja telo izbacuje dok pokušava da se otarasi stranog objekta (tampona). Pored toga, širiće se neprijatan miris iz vagine. U nekim slučajevima, izgubljeni tampon može da dovede do infekcije, tako da vam savetujemo da ovaj problem rešite što pre.

5. Šta mogu da uradim da izlečim vaginalnu suvoću nakon porođaja?

Nivo estrogena opada odmah nakon porođaja i ostaje na tom nivou dok dojite. U stvari, posle porođaja žensko telo može da sadrži nivo estrogena kao žena u postmenopauzi, dakle vrlo nizak nivo.

Estrogen stimuliše žlezde u vagini da proizvode lubrikant, tako da može doći do suvoće sve dok hormon estrogen ne počne ponovo da raste, oko mesec dana nakon porođaja ili kad prestanete da dojite. U međuvremenu, koristite lubrikant na vodenoj bazi kako biste nadomestili manjak prirodnog sekreta.